sousamopita–178116studiopaterakis
clock icon
1:35'

Σαμόπιτα ή Σουσαμόπιτα

Υλικά

  • 20 φύλλα κρούστας (2 πακέτα περίπου)
  • 1½ κιλό σουσάμι καβουρδισμένο
  • 1-1½ φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1½ κουτ. σούπας κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • γαριφαλάκια για γαρνίρισμα
  • Για το σιρόπι

  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Μια σιροπιαστή, γλυκιά πίτα με μπόλικο σουσάμι και άρωμα κανέλας, που θυμίζει λίγο μπακλαβά με καρύδια. Θα σας αρέσει πολύ!

Για να καβουρδίσετε το σουσάμι, το απλώνετε σε ταψί και το βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα, ανακατεύοντάς το συχνά. Το μεταφέρετε στο μπλέντερ όσο είναι ζεστό και το χτυπάτε ώστε να σπάσουν οι σπόροι.
Ανακατεύετε το σουσάμι με τα κοπανισμένα καρύδια, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο και την κανέλα και αφήνετε τη γέμιση στην άκρη.
Λαδώνετε το ταψί του φούρνου και στρώνετε από πάνω τρία φύλλα, αλειμμένα με λάδι. Πασπαλίζετε με λίγη από τη γέμιση, σκεπάζετε με ένα φύλλο κρούστας το οποίο αλείφετε με λάδι και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να μείνουν τρία φύλλα για την επιφάνεια του γλυκού.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε τη σαμόπιτα σε ρόμβους και στο κέντρο καθενός μπήγετε από ένα γαρίφαλο. Ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό.
Σε κατσαρολάκι καίτε το λάδι που έχει περισσέψει και περιχύνετε την πίτα. Θα πρέπει να δείχνει το φύλλο ότι ζεματίζεται με το χαρακτηριστικό ήχο. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με ακαβούρδιστο σουσάμι.
Ψήνετε τη σαμόπιτα στον φούρνο στις αντιστάσεις για 15 λεπτά στους 170οC και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 130οC και ψήνετε την για 40-50 λεπτά επιπλέον, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα για 5 λεπτά επιπλέον από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε για 1 λεπτό ακόμα. Αφήνετε να κρυώσει το σιρόπι και περιχύνετε τη σαμόπιτα μόλις τη βγάλετε από το φούρνο.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για να καβουρδίσετε το σουσάμι, το απλώνετε σε ταψί και το βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα, ανακατεύοντάς το συχνά. Το μεταφέρετε στο μπλέντερ όσο είναι ζεστό και το χτυπάτε ώστε να σπάσουν οι σπόροι.

Βήμα 2

Ανακατεύετε το σουσάμι με τα κοπανισμένα καρύδια, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο και την κανέλα και αφήνετε τη γέμιση στην άκρη.

Βήμα 3

Λαδώνετε το ταψί του φούρνου και στρώνετε από πάνω τρία φύλλα, αλειμμένα με λάδι. Πασπαλίζετε με λίγη από τη γέμιση, σκεπάζετε με ένα φύλλο κρούστας το οποίο αλείφετε με λάδι και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να μείνουν τρία φύλλα για την επιφάνεια του γλυκού.

Βήμα 4

Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε τη σαμόπιτα σε ρόμβους και στο κέντρο καθενός μπήγετε από ένα γαρίφαλο. Ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό.

Βήμα 5

Σε κατσαρολάκι καίτε το λάδι που έχει περισσέψει και περιχύνετε την πίτα. Θα πρέπει να δείχνει το φύλλο ότι ζεματίζεται με το χαρακτηριστικό ήχο. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με ακαβούρδιστο σουσάμι.

Βήμα 6

Ψήνετε τη σαμόπιτα στον φούρνο στις αντιστάσεις για 15 λεπτά στους 170οC και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 130οC και ψήνετε την για 40-50 λεπτά επιπλέον, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της.

Βήμα 7

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα για 5 λεπτά επιπλέον από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε για 1 λεπτό ακόμα. Αφήνετε να κρυώσει το σιρόπι και περιχύνετε τη σαμόπιτα μόλις τη βγάλετε από το φούρνο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή