saligaria_anoigma
clock icon
1:15'

Σαλιγκάρια στιφάδο από τον Τσοπανάκο

Υλικά

    Μερίδες: 6]  

  • 1 κιλό σαλιγκάρια
  • 3-4 κιλά κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ
  • 4-5 ντομάτες αποφλοιωμένες, χοντροκομμένες
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 25 ml + 150 ml ξίδι
  • 100 ml νερό
  • αλάτι, πιπέρι

Τα μαγειρευτά σαλιγκάρια αποτελούν παραδοσιακό έδεσμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, και ιδιαίτερα στην Κρήτη, ενώ μαγειρεύονται με ποικίλους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι τα σαλιγκάρια στιφάδο, μία συνταγή που δοκιμάσαμε στον Τσοπανάκο στην Καισαριανή.

Δύο μέρες πριν βάζουμε σε ένα ταψί τα σαλιγκάρια και τα ταΐζουμε με αλεύρι ή κομμένα μακαρόνια. Την επομένη τα βράζουμε δύο φορές με τα 150 ml ξίδι και μπόλικο αλάτι και τα ξαφρίζουμε.

Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε και με ένα μαχαίρι ή μια καρφίτσα κάνουμε μια μικρή τρύπα στο πίσω μέρους τους για να διαπιστώσουμε ότι είναι ζωντανά. Τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό σκεπασμένα.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφριά τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο και τη δάφνη. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και τα 25 ml ξίδι και προσθέτουμε τον πελτέ και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κρεμμύδια. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και μετά ρίχνουμε και τα σαλιγκάρια.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 45', κοιτώντας συνεχώς μη χρειαστεί να προσθέσουμε νερό. Προσέχουμε να μη λιώσουν τελείως τα κρεμμύδια.

Μόλις δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε τα σαλιγκάρια από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

Διαδικασία

Βήμα 1

Δύο μέρες πριν βάζουμε σε ένα ταψί τα σαλιγκάρια και τα ταΐζουμε με αλεύρι ή κομμένα μακαρόνια. Την επομένη τα βράζουμε δύο φορές με τα 150 ml ξίδι και μπόλικο αλάτι και τα ξαφρίζουμε.

Βήμα 2

Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε και με ένα μαχαίρι ή μια καρφίτσα κάνουμε μια μικρή τρύπα στο πίσω μέρους τους για να διαπιστώσουμε ότι είναι ζωντανά. Τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό σκεπασμένα.

Βήμα 3

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφριά τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο και τη δάφνη. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και τα 25 ml ξίδι και προσθέτουμε τον πελτέ και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κρεμμύδια. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και μετά ρίχνουμε και τα σαλιγκάρια.

Βήμα 4

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 45', κοιτώντας συνεχώς μη χρειαστεί να προσθέσουμε νερό. Προσέχουμε να μη λιώσουν τελείως τα κρεμμύδια.

Βήμα 5

Μόλις δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε τα σαλιγκάρια από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.