Η παραδοσιακή και αγαπημένη μας σπανακόπιτα μεταμορφώνεται από τον σεφ Χάρη Νικολούζο σε μία χορταστική και πολύ νόστιμη σαλάτα.
Υλικά
- 2 φύλλα κρούστας
- 50 γρ. λιωμένο βούτυρο, για το άλειμμα των φύλλων
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι
- 1 συσκευασία σπανάκι baby
- 100 γρ. κατσικίσιο τυρί, μαλακό
- λίγο άνηθο
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, μόνο το λευκό του μέρος
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 40 γρ. άνηθο
- 70 γρ. μουστάρδα Dijon
- 50 γρ. μέλι
- 35 ml λευκό βαλσαμικό
- 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 40 ml νερό
Για 4-6 άτομα
Για τo dressing άνηθου
Διαδικασία
Βήμα 1
Dressing: Σε ένα μπλέντερ χειρός ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο και το νερό, και τα χτυπάμε για περίπου 1΄-2΄. Στη συνέχεια προσθέτουμε σε αργή ροή το ελαιόλαδο και στο τέλος το νερό, ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Βήμα 2
Αδειάζουμε το μείγμα από τον κάδο σε ένα μπολάκι και διατηρούμε στο ψυγείο.
Βήμα 3
Αλείφουμε το φύλλο κρούστας με λιωμένο βούτυρο. Ρίχνουμε από πάνω το σουσάμι, τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15΄, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Βήμα 4
Σε μια μπασίνα βάζουμε το σπανάκι, αφού το έχουμε πλύνει καλά, και λίγο φύλλο κρούστας που το έχουμε σπάσει.
Βήμα 5
Σε ένα άλλο μπολ σπάμε με το πιρούνι το κατσικίσιο τυρί, το βάζουμε κι αυτό στην μπασίνα και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο, ψιλοκομμένο, και το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το dressing να πάει παντού και ανακατεύουμε.
Βήμα 6
Σερβίρουμε σε πιάτο και από πάνω βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι από το ψημένο φύλλο κρούστας.