Μια σαλάτα πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες χάρη στην κινόα, που θα λατρέψετε.
Υλικά
- 350γρ. κινόα ή πλιγούρι
- 700γρ. νερό ή ζωμό λαχανικών
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, ζεστό
- 250γρ. σύκα ξερά ψιλοκομμένα (1 εκ. περίπου)
- 1 ματσάκι ρόκα πλυμένη
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1½ φλιτζάνι ρεβίθια βρασμένα
- 2 πιπεριές πράσινες, κομμένες καρεδάκια
- ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 4-5 κουτ. σούπας λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα βινεγκρέτ
Tips
- Μόλις πάρει βράση ο ζωμός με την κινόα, μπορείτε να σβήσετε τη φωτιά και να αφήσετε να απορροφηθεί το υγρό, για 30 λεπτά, χωρίς να ανοίξετε το καπάκι της κατσαρόλας.
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουσκεύετε την κινόα για 1-2 ώρες. Τη βράζετε σκεπασμένη σε μέτρια φωτιά στο νερό ή το ζωμό λαχανικών για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθεί το υγρό.Βήμα 2
Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, την απλώνετε σε ρηχό ταψί ή πιατέλα και την αφήνετε να κρυώσει.Βήμα 3
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ: Ανακατεύετε το λάδι με το ξίδι, το λεμόνι και αλατοπίπερο.Βήμα 4
Ανακατεύετε την κινόα με τη ρόκα και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, τα βρασμένα ρεβίθια, τις πιπεριές και τέλος τα σύκα. Περιχύνετε με τη βινεγκρέτ και γαρνίρετε με ντοματίνια κομμένα στη μέση.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κατή