Ποιος είπε ότι τα θρεπτικά και τόσο νόστιμα όσπρια δεν ταιριάζουν σε ένα επίσημο, γιορτινό τραπέζι; Με τα κατάλληλα υλικά μετατρέπονται σε ένα υπέροχο πιάτο, όπως αυτή η σαλάτα με Φασόλια Μέτρια ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ.
Υλικά
- 150γρ. Φασόλια Μέτρια ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
- 150γρ. μαυρομάτικα Φενεού
- 1 μικρό καρότο καθαρισμένο
- 1 κλωναράκι σέλινο
- 1½ φλιτζάνι μανιτάρια άσπρα, σε λεπτές φέτες
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές ροδέλες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες (έτοιμες από βάζο), σε λεπτές λωρίδες
- 4-5 φέτες παστουρμά, σε καρεδάκια
- ¼ φλιτζάνι πετιμέζι ροδιού
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- ½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- ½ φλιτζάνι Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
- αλάτι, πιπέρι
Για το dressing
Tips
- Αντί για παστουρμά, μπορείτε να βάλετε ψημένο τραγανό μπέικον ή άλλο παστό χοιρινό κομμένο σε κυβάκια.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τα φασόλια σε 2 λίτρα νερό με το καρότο και το σέλινο για 45-50 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα στραγγίζετε και αφαιρείτε το καρότο και το σέλινο.Βήμα 2
Στο μεταξύ ανακατεύετε τα υλικά για το dressing και προσθέτετε τα μανιτάρια. Αφήνετε να μαριναριστούν όση ώρα βράζουν τα φασόλια.Βήμα 3
Βάζετε σε μπολ τα φασόλια, τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές. Προσθέτετε το dressing με τα μανιτάρια και τα ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε σε μπολ σαλάτας και σκορπάτε από πάνω τον παστουρμά.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κατή