Ιδιαίτερη και ανοιξιάτικη σαλάτα με τρυφερές μαριναρισμένες αγκινάρες Τήνου, λαδοτύρι και μέντα, συνδυασμοί γεύσεων που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις.
Υλικά
- 4 τρυφερές αγκινάρες Τήνου
- 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας μέντα, ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 5-6 φύλλα μαρουλιού
- 100γρ. φλοίδες λαδοτύρι
- 2 βαμμένα βραστά αβγά, κομμένα στα 4
- 1 λεμόνι
Για τη σαλάτα
Διαδικασία
Βήμα 1
Με ένα ψαλίδι κόβετε και αφαιρείτε τα σκληρά φύλλα από τις αγκινάρες, αφήνοντας ολόκληρα τα τρυφερά μέρη και την καρδιά. Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και αλάτι βράζετε τις αγκινάρες για 40 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση (εναλλακτικά τις ψήνετε στα κάρβουνα). Τις σουρώνετε και μόλις κρυώσουν ελαφρώς τις κόβετε κάθετα στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρείτε τους στήμονες και τα φύλλα που δεν τρώγονται.Βήμα 2
Σε ένα μπολ χτυπάτε με έναν αβγοδάρτη το ελαιόλαδο με τη μέντα, τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το σέλερι, το σκόρδο και πιπέρι. Ρίχνετε μέσα τις ζεστές αγκινάρες, ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα και τις αφήνετε να μαριναριστούν για 3-4 ώρες εκτός ψυγείου.Βήμα 3
Σε μια πιατέλα απλώνετε τα φύλλα του μαρουλιού και γαρνίρετε από πάνω με τις αγκινάρες, το λαδοτύρι, τα αβγά, περιχύνετε με τη μαρινάδα και σερβίρετε.Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονάχη - Funky Cook