Η φράουλα -fresa όπως ονομάζεται στα ισπανικά- συναντάται παντού στο Μεξικό. Ακόμα και στις μεγάλες εθνικές οδούς της χώρα διατίθεται πλανόδιους πωλητές. Εδώ την απολαμβάνουμε ως κύριο συστατικό της σαλάτας μας. Μια συνταγή της ομάδας της γαστροταβέρνας Matzenta Kuzina del Sol στα Χανιά.
Υλικά
- 120 γρ φράουλες ( όχι άγουρες κομμένες σε φέτες)
- 200 γρ baby σπανάκι
- 160 γρ τυρομάλαμα σε κύβους
- 200 γρ κόκκινο λάχανο σε λεπτές λωρίδες
- 100 γρ κίτρινο γκρέιπφρουτ σε φιλέτα
- 80 γρ καβουρδισμένο φουντούκι
- 40 γρ καβουρδισμένος ηλιόσπορος
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Μαύρο σουσάμι
- 100 ml χυμός γκρέιπφρουτ
- 100 ml χυμός πορτοκάλι
- 50 ml χυμός λεμονι
- Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
- 1 κουτ σούπας μέλι
- 15 γρ τζίντζερ
- 80 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- αλάτι, πιπέρι
Για 4 σαλάτες
Για το dressing εσπεριδοειδών
Διαδικασία
Βήμα 1
Αρχικά για το dressing τοποθετούμε ολα τα υλικά στο μπλέντερ, χτυπάμε και στη συνέχεια φυλάσσουμε στο ψυγείο.
Βήμα 2
Σε μεταλλικό σκεύος τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από τους ξηρούς καρπούς και το 1/3 από τις κομμένες φράουλες. Αναμειγνύουμε με το dressing & ανακατεύουμε με τα χέρια με απαλές κινήσεις .
Βήμα 3
Στο τέλος τοποθετούμε τους ξηρούς καρπούς , γαρνίρουμε με τις υπόλοιπες φράουλες και πασπαλίζουμε με λίγο μαύρο σουσάμι.
Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος