rolo-kima-patates-anoigma
clock icon
2:30'

Ρολό κιμά ψητό γεμιστό με ομελέτα και πατάτες αλά Λιόν

Υλικά

    Για 1 μεγάλο ρολό

  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 5 αυγά
  • 180 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 25 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 500 γρ. πολτό ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού άσπρο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • Για τις πατάτες

  • 900 γρ. πατάτες
  • 500 γρ. κρεμμύδια
  • ½ κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κουτ. γλυκού άσπρο πιπέρι
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι

Ένα διαφορετικό ρολό κιμά με γέμιση μια αφράτη ομελέτα με παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρεται με πλούσια σάλτσα ντομάτας και ζεστές πατάτες της Λιόν.

Για το ρολό: Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, τρίβουμε το κρεμμύδι και τα ανακατεύουμε στον κιμά μαζί με αλάτι, μαύρο πιπέρι και το 1 αυγό. Ζυμώνουμε το μίγμα με την τριμμένη φρυγανιά, το βούτυρο και 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο. Ακουμπάμε στον πάγκο της κουζίνας ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και πατάμε πάνω του το μίγμα του κιμά απλώνοντάς το μέχρι να πάρει σχήμα ορθογώνιο πάχους 1 εκ..

Ετοιμάζουμε ομελέτα σε ένα μεγάλο τηγάνι για να γίνει λεία και λεπτή, με τα 4 αυγά, χτυπημένα με το τριμμένο τυρί, αλάτι και το άσπρο πιπέρι. Απλώνουμε την ομελέτα πάνω στο ρολό, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον πασπαλίζουμε επάνω. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Πιάνουμε τις δύο άκρες μίας μεγάλης πλευράς του ορθογώνιου και τυλίγουμε τον κιμά με την ομελέτα σε ρολό σε αντικολλητικό χαρτί. Το βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 20΄.

Σε μία κατσαρόλα ετοιμάζουμε σάλτσα ντομάτας βράζοντας το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τον πολτό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και τον βασιλικό. Στη συνέχεια βγάζουμε το ρολό και το περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας. Το ψήνουμε ξανά στους 180ο C, για περίπου 1 ώρα, ενώ το περιχύνουμε συχνά με τη σάλτσα του. Σερβίρεται κομμένο σε φέτες.

Για τις πατάτες: Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε στρογγυλές φέτες με πάχος σχεδόν 1 εκ. Καθαρίζουμε, κόβουμε σε στρογγυλές λεπτές φέτες τα κρεμμύδια, τις βάζουμε σε ένα τρυπητό και τις ξεβγάζουμε με νερό. Βράζουμε τις φέτες πατάτας σε νερό με αλάτι και τις στραγγίζουμε.

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο προσθέτοντας 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τις πατάτες μαζί με τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε τις πατάτες με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Φωτογραφίες: Αντώνης Γιαμούρης

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το ρολό: Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, τρίβουμε το κρεμμύδι και τα ανακατεύουμε στον κιμά μαζί με αλάτι, μαύρο πιπέρι και το 1 αυγό. Ζυμώνουμε το μίγμα με την τριμμένη φρυγανιά, το βούτυρο και 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο. Ακουμπάμε στον πάγκο της κουζίνας ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και πατάμε πάνω του το μίγμα του κιμά απλώνοντάς το μέχρι να πάρει σχήμα ορθογώνιο πάχους 1 εκ..

Βήμα 2

Ετοιμάζουμε ομελέτα σε ένα μεγάλο τηγάνι για να γίνει λεία και λεπτή, με τα 4 αυγά, χτυπημένα με το τριμμένο τυρί, αλάτι και το άσπρο πιπέρι. Απλώνουμε την ομελέτα πάνω στο ρολό, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον πασπαλίζουμε επάνω. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Πιάνουμε τις δύο άκρες μίας μεγάλης πλευράς του ορθογώνιου και τυλίγουμε τον κιμά με την ομελέτα σε ρολό σε αντικολλητικό χαρτί. Το βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 20΄.

Βήμα 3

Σε μία κατσαρόλα ετοιμάζουμε σάλτσα ντομάτας βράζοντας το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τον πολτό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και τον βασιλικό. Στη συνέχεια βγάζουμε το ρολό και το περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας. Το ψήνουμε ξανά στους 180ο C, για περίπου 1 ώρα, ενώ το περιχύνουμε συχνά με τη σάλτσα του. Σερβίρεται κομμένο σε φέτες.

Βήμα 4

Για τις πατάτες: Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε στρογγυλές φέτες με πάχος σχεδόν 1 εκ. Καθαρίζουμε, κόβουμε σε στρογγυλές λεπτές φέτες τα κρεμμύδια, τις βάζουμε σε ένα τρυπητό και τις ξεβγάζουμε με νερό. Βράζουμε τις φέτες πατάτας σε νερό με αλάτι και τις στραγγίζουμε.

Βήμα 5

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο προσθέτοντας 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τις πατάτες μαζί με τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε τις πατάτες με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Φωτογραφίες: Αντώνης Γιαμούρης