rizoto_me_loykanika
clock icon
45'

Ριζότο με μανιτάρια και λουκάνικα

Υλικά

  • 500γρ. μανιτάρια λευκά, σε λεπτές φέτες
  • 6 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
  • 2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα, αρμπόριο ή καρναρόλι
  • 1 ποτήρι μπίρα ξανθιά
  • 1½ λίτρο ζωμό κρέατος καυτό
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 λουκάνικα χωριάτικα σε χοντρές φέτες
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εναλλακτικό ριζότο, με χωριάτικα λουκάνικα και μπίρα, που θα κλέψει τις εντυπώσεις στα τραπέζια με φίλους.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 10 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Αδειάζετε τα μανιτάρια σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Σοτάρετε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο, το τσίλι και το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμα μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο.

Σβήνετε με την περισσότερη μπίρα και, μόλις απορροφηθεί, προσθέτετε ένα φλιτζάνι ζωμό. Ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μισό και αφήνετε το ριζότο να σιγοβράζει μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλο το ζωμό.

Προσθέτετε άλλο ένα φλιτζάνι ζωμό και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 20-25 λεπτά περίπου, προσθέτοντας ζωμό κάθε φορά που απορροφάται από το ρύζι, μέχρι να χυλώσει το ριζότο.

Ψήνετε τα χωριάτικα λουκάνικα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καμιά λιπαρή ουσία. Όταν ψηθούν από όλες τις πλευρές, αφαιρείτε το λίπος από το τηγάνι και σβήνετε με την υπόλοιπη μπίρα. Βράζετε μέχρι να εξατμιστεί, προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.

Λίγο πριν τελειώσετε με τη διαδικασία παρασκευής του ριζότο (στα 20 λεπτά περίπου), αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τα μανιτάρια, την παρμεζάνα και το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το ριζότο να βράσει για 2 λεπτά ακόμη.

Αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως σε πιάτα, προσθέτοντας μερικά κομμάτια λουκάνικο από πάνω.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 10 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Αδειάζετε τα μανιτάρια σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βήμα 2

Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Σοτάρετε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο, το τσίλι και το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμα μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο.

Βήμα 3

Σβήνετε με την περισσότερη μπίρα και, μόλις απορροφηθεί, προσθέτετε ένα φλιτζάνι ζωμό. Ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μισό και αφήνετε το ριζότο να σιγοβράζει μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλο το ζωμό.

Βήμα 4

Προσθέτετε άλλο ένα φλιτζάνι ζωμό και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 20-25 λεπτά περίπου, προσθέτοντας ζωμό κάθε φορά που απορροφάται από το ρύζι, μέχρι να χυλώσει το ριζότο.

Βήμα 5

Ψήνετε τα χωριάτικα λουκάνικα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καμιά λιπαρή ουσία. Όταν ψηθούν από όλες τις πλευρές, αφαιρείτε το λίπος από το τηγάνι και σβήνετε με την υπόλοιπη μπίρα. Βράζετε μέχρι να εξατμιστεί, προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.

Βήμα 6

Λίγο πριν τελειώσετε με τη διαδικασία παρασκευής του ριζότο (στα 20 λεπτά περίπου), αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τα μανιτάρια, την παρμεζάνα και το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το ριζότο να βράσει για 2 λεπτά ακόμη.

Βήμα 7

Αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως σε πιάτα, προσθέτοντας μερικά κομμάτια λουκάνικο από πάνω.