Η μπίρα δεν ταιριάζει μόνο στα ψητά κρέατα αλλά και σ’ ένα ριζότο, όπου αντικαθιστά το λευκό κρασί. Ο κρόκος Κοζάνης θα χαρίσει υπέροχο χρώμα στο πιάτο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί σε φρέσκο βούτυρο ή σε ελαιόλαδο. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να ξανθαίνει. Ρίχνετε και τον κρόκο και αλατοπιπερώνετε.
Σβήνετε με την μπίρα και την αφήνετε να εξατμιστεί. Προσθέτετε λίγο λίγο το ζεστό ζωμό, μία κουτάλα της σούπας κάθε φορά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι. Τότε προσθέτετε ξανά επιπλέον ζωμό κ.ο.κ. Όλη η διαδικασία διαρκεί 20-25 λεπτά περίπου, όσο δηλαδή να χυλώσει το ρύζι απορροφώντας όλο το ζωμό.
Τέλος, προσθέτετε στο ριζότο το τυρί και το μαϊντανό. Το σερβίρετε αμέσως και αν θέλετε βάζετε πάνω από κάθε μερίδα μια λεπτή φετούλα από το ίδιο τυρί που περιέχει το ρύζι ή τσιπς παρμεζάνας.
Να θυμάστε ότι το ριζότο είναι ένα φαγητό που ετοιμάζεται την τελευταία στιγμή και σερβίρεται αμέσως.
Φωτογραφίες: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey
Διαδικασία
Βήμα 1
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί σε φρέσκο βούτυρο ή σε ελαιόλαδο. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να ξανθαίνει. Ρίχνετε και τον κρόκο και αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 2
Σβήνετε με την μπίρα και την αφήνετε να εξατμιστεί. Προσθέτετε λίγο λίγο το ζεστό ζωμό, μία κουτάλα της σούπας κάθε φορά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι. Τότε προσθέτετε ξανά επιπλέον ζωμό κ.ο.κ. Όλη η διαδικασία διαρκεί 20-25 λεπτά περίπου, όσο δηλαδή να χυλώσει το ρύζι απορροφώντας όλο το ζωμό.
Βήμα 3
Τέλος, προσθέτετε στο ριζότο το τυρί και το μαϊντανό. Το σερβίρετε αμέσως και αν θέλετε βάζετε πάνω από κάθε μερίδα μια λεπτή φετούλα από το ίδιο τυρί που περιέχει το ρύζι ή τσιπς παρμεζάνας.
Βήμα 4
Να θυμάστε ότι το ριζότο είναι ένα φαγητό που ετοιμάζεται την τελευταία στιγμή και σερβίρεται αμέσως.
Βήμα 5
Φωτογραφίες: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey