Αυτή η συνταγή για ρεγγοσαλάτα είναι ένας μερακλίδικος μεζές για τσίπουρο που φτιάχνεται με ολόκληρη ρέγγα και είναι έτοιμη σε μόλις 20′

Υλικά
- 1 ρέγγα
- 20 ml λευκό ξίδι
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
- μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, ζέας ή της επιλογής μας
- 1 κουτ.σούπας άνηθο
- 2 κουτ.σούπας μαϊντανό
- άνηθο ψιλοκομμένο
- φρυγανισμένο ψωμί
Μερίδες: 4- 6
Για το σερβίρισμα
Tips
- Για έξτρα γεύση - Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη ρεγγοσαλάτα 1 μικρό ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο, το οποίο θα πολτοποιήσουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ.
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζουμε τη ρέγγα για 10΄ σε καυτό νερό, κατόπιν αφαιρούμε το δέρμα της και τη φιλετάρουμε. Κρατάμε από τη ρέγγα ένα μικρό φιλέτο για το σερβίρισμα. Βρέχουμε καλά το ψωμί και το στύβουμε.
Βήμα 2
Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τη ρέγγα, μαζί με το ξίδι, το μισό από το ελαιόλαδο, το ξύσμα και χυμό λεμονιού και το κρεμμυδάκι, με τα φύλλα του.
Βήμα 3
Προσθέτουμε το ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας σε ροή το ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί, προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας νερό ή λίγο λεμόνι μέχρι να ισορροπήσουμε τη γεύση. Στο τέλος προσθέτουμε πιπέρι, τον άνηθο και τον μαϊντανό.
Βήμα 4
Σερβίρουμε τη ρεγγοσαλάτα με φρέσκο άνηθο και φρυγανισμένο ψωμί.