reggosalata-anoigma
clock icon
20'

Ρεγγοσαλάτα με ολόκληρη ρέγγα

Υλικά

    Μερίδες: 4- 6

  • 1 ρέγγα
  • 20 ml λευκό ξίδι
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, ζέας ή της επιλογής μας
  • 1 κουτ.σούπας άνηθο
  • 2 κουτ.σούπας μαϊντανό
  • Για το σερβίρισμα

  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • φρυγανισμένο ψωμί

Tips

  • Για έξτρα γεύση - Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη ρεγγοσαλάτα 1 μικρό ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο, το οποίο θα πολτοποιήσουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ.

Αυτή η συνταγή για ρεγγοσαλάτα είναι ένας μερακλίδικος μεζές για τσίπουρο που φτιάχνεται με ολόκληρη ρέγγα και είναι έτοιμη σε μόλις 20′

Μουλιάζουμε τη ρέγγα για 10΄ σε καυτό νερό, κατόπιν αφαιρούμε το δέρμα της και τη φιλετάρουμε. Κρατάμε από τη ρέγγα ένα μικρό φιλέτο για το σερβίρισμα. Βρέχουμε καλά το ψωμί και το στύβουμε.

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τη ρέγγα, μαζί με το ξίδι, το μισό από το ελαιόλαδο, το ξύσμα και χυμό λεμονιού και το κρεμμυδάκι, με τα φύλλα του.

Προσθέτουμε το ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας σε ροή το ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί, προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας νερό ή λίγο λεμόνι μέχρι να ισορροπήσουμε τη γεύση. Στο τέλος προσθέτουμε πιπέρι, τον άνηθο και τον μαϊντανό.

Σερβίρουμε τη ρεγγοσαλάτα με φρέσκο άνηθο και φρυγανισμένο ψωμί.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζουμε τη ρέγγα για 10΄ σε καυτό νερό, κατόπιν αφαιρούμε το δέρμα της και τη φιλετάρουμε. Κρατάμε από τη ρέγγα ένα μικρό φιλέτο για το σερβίρισμα. Βρέχουμε καλά το ψωμί και το στύβουμε.

Βήμα 2

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τη ρέγγα, μαζί με το ξίδι, το μισό από το ελαιόλαδο, το ξύσμα και χυμό λεμονιού και το κρεμμυδάκι, με τα φύλλα του.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας σε ροή το ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί, προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας νερό ή λίγο λεμόνι μέχρι να ισορροπήσουμε τη γεύση. Στο τέλος προσθέτουμε πιπέρι, τον άνηθο και τον μαϊντανό.

Βήμα 4

Σερβίρουμε τη ρεγγοσαλάτα με φρέσκο άνηθο και φρυγανισμένο ψωμί.