Τo ραβανί της Βέροιας ξεχωρίζει από τα άλλα γιατί στο μίγμα του περιέχει γιαούρτι, μπόλικα αβγά και βούτυρο γάλακτος.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος ή φρέσκο
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 6 αβγά
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι αγελαδινό
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ.
- ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
- ελάχιστη μαστίχα κοπανισμένη ή βανίλια
- ολόκληρα αμύγδαλα ασπρισμένα
- 4 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1 λεμόνι
Για το σιρόπι
Tips
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το 1 φλιτζάνι από το αλεύρι με 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα σε πούδρα.
- Στο παραδοσιακό βεροιώτικο ραβανί, αντί για βούτυρο, παλαιότερα χρησιμοποιούσαν σησαμέλαιο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς C. Χτυπάτε στο μπλέντερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτετε τους κρόκους και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτετε τη σόδα ανακατεμένη στο γιαούρτι, το σιμιγδάλι και το αλεύρι μαζί με το μπέικιν. Ανακατεύετε μέσα το ξύσμα και τη μαστίχα.
Βήμα 2
Τέλος, χτυπάτε σε ξεχωριστό μπολ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε κυκλικά στο μίγμα του γιαουρτιού δουλεύοντάς την με σπάτουλα, με απαλές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, μέχρι να ενσωματωθεί καλά
Βήμα 3
Βουτυρώνετε ένα παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος, το πασπαλίζετε με αλεύρι και ρίχνετε το μίγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
Βήμα 4
Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει εντελώς και το κόβετε σε κομμάτια. Τέλος, μπήγετε στη μέση κάθε κομματιού από ένα αμύγδαλο.
Βήμα 5
Για το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι κομμένο στη μέση για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Σιροπιάζετε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι και το αφήνετε να το απορροφήσει εντελώς.
Βήμα 6
Σερβίρετε το ραβανί σκέτο ή με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κάτη