Φτιάχνουμε στο σπίτι μαρινάτο γαύρο, το συνοδεύουμε με τραγανά ψητά φασολάκια και έχουμε έτοιμο ένα γευστικό συνοδευτικό για το καλοκαιρινό τραπέζι.
Υλικά
- 500 γρ. φασολάκια
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 300 γρ. γαύρο
- 300 γρ. αλάτι χοντρό
- 300 ml λευκό ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορους, σπασμένους
- ε.π. ελαιόλαδο
- 20 γρ. μουστάρδα
- 20 ml χυμό λεμονιού
- 10 ml μηλόξιδο
- 30 γρ. μάραθο
- 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
Μερίδες: 4
Για τον μαρινάτο γαύρο
Για το dressing μάραθου
Διαδικασία
Βήμα 1
Γαύρο: Καθαρίζουμε τον γαύρο από το κεφάλι και τη ραχοκοκαλιά και τοποθετούμε τα φιλέτα σε ένα ταψί με τη σάρκα τους προς τα πάνω. Τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι ώσπου να σκεπαστούν και τα αφήνουμε για 20′. Τινάζουμε το αλάτι και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολάκι με το ξίδι για άλλα 20′.
Αφαιρούμε από το ξίδι, βάζουμε σε μπολ με τους μαραθόσπορους και τους ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Παράλληλα, σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε τα φασολάκια για 5′. Σουρώνουμε και τα κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό.
Βήμα 2
Dressing: Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθούν. Λαδώνουμε ελαφρώς τα φασολάκια και ψήνουμε στη σχάρα για 5-6′. Βγάζουμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και μαρινάρουμε με το dressing. Σερβίρουμε σε ανοιχτό πιάτο τα φασολάκια με το dressing και τον μαρινάτο γαύρο.
Styling: Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio LM