Μια συνταγή με κατσικάκι στον φούρνο με ρύζι, που συνηθίζουν να φτιάχνουν το Πάσχα στη Χαλκιδική, επέλεξε για μας η Γιώτα Κουφαδάκη κι εμείς την προτείνουμε για το Κυριακάτικο τραπέζι.
Υλικά
- Μερίδες: 4-6
- 2 κιλά κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
- 3/4 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 φλιτζ. ρύζι μακρύκοκκο
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 ματσάκι μάραθο
- 1 λεμόνι, τον χυμό
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα ταψί αλατοπιπερώνουμε το κρέας, προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το κρέας με την πέτσα προς τα κάτω. Ρίχνουμε λίγο νερό στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30΄. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Βήμα 2
Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 1΄-2΄. Προσθέτουμε το ρύζι, 4 ποτήρια νερό και το αφήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του. Στο τέλος ρίχνουμε τον άνηθο, τον μάραθο και ανακατεύουμε.
Βήμα 3
Προσθέτουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο ταψί με το ψημένο κατσικάκι. Γυρίζουμε το κρέας με την πέτσα προς τα πάνω, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το βούτυρο και το νερό, καλύπτουμε με βρεγμένη λαδόκολλα και ψήνουμε για 2 ώρες περίπου στους 180°C μέχρι να ροδίσει καλά το κρέας, να απορροφηθούν τα υγρά του και να φουσκώσει το ρύζι.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M