Το φιλέτο του χοιρινού “κοιμάται” για 6 ώρες μέσα σε μαρινάδα με μαστίχα η οποία κατόπιν γίνεται αρωματική σάλτσα και κάνει αυτό το ψαρονέφρι ένα πολύ νόστιμο πιάτο για τα κυριακάτικα καλέσματα.
Υλικά
- 1.200γρ. ψαρονέφρι σε στρογγυλά κομμάτια
- 1 ποτήρι Μαυροδάφνη
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 2 κουτ. σούπας μέλι ή μαύρη ζάχαρη
- ½ λεμόνι, τον χυμό
- 1 κουτ. σούπας κόκκους κόκκινου πιπεριού
- 1/4 κουτ. γλυκού μαστίχα, λιωμένη σε 1 κουτ. σούπας ζεστό λάδι
- 2-3 κόμπους μαστίχας
- 1 ποτήρι ζωμό κρέατος
- ½ ποτήρι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ανακατεύετε σε ένα μεγάλο μπολ το μισό ελαιόλαδο, το κρασί, το μέλι, το ξίδι, τον χυμό λεμονιού και την ολόκληρη μαστίχα και βάζετε μέσα το ψαρονέφρι. Μαρινάρετε το κρέας για 6 ώρες.Βήμα 2
Βγάζετε τα κομμάτια του κρέατος από τη μαρινάδα, τα αλατοπιπερώνετε και τα ψήνετε σε μαντέμι, ή σε αντικολλητικό τηγάνι.Βήμα 3
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Πετάτε τη μαστίχα από τη μαρινάδα και βάζετε τα υπόλοιπα υλικά της σε τηγάνι. Προσθέτετε το ζωμό κρέατος, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη λιωμένη μαστίχα και βράζετε πάνω σε δυνατή φωτιά μέχρι να ελαττωθεί σε όγκο και να μείνει σχεδόν η μισή ποσότητα.Βήμα 4
Μόλις ψηθεί το κρέας σερβίρετε αμέσως και περιχύνετε με τη σάλτσα. Συνοδεύετε με πουρέ πατάτας.Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου