Τα εσπεριδοειδή είναι φρούτα που φλερτάρουν ασύστολα με κρέατα, σαλατικά και λαχανικά. Και δεν αναφέρομαστε στο λεμόνι που είναι ο καλύτερος φίλος των ψητών, αλλά στο πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, το μανταρίνι, το περγαμόντο. Ένα μίγμα από όλους αυτούς του χυμούς μπορεί να κάνει το γουρουνάκι ή το κατσικάκι φούρνου απίστευτα νόστιμο. Αν όμως δεν έχετε και πολύ χρόνο στη διάθεσή σας και θέλετε να παρουσιάσετε κάτι νόστιμο και εντυπωσιακό στο τραπέζι σας, δοκιμάστε τη συνταγή μας.
Υλικά
- 3 ψαρονέφρια (900γρ.φιλέτο χοιρινού), κομμένα σε 12 ροδέλες
- 2 πορτοκάλια
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 60γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, χοντροκομμένα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ζεσταίνετε το λάδι και το βούτυρο σε βαρύ τηγάνι και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά το ψαρονέφρι μαζί με τα κρεμμύδια, μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Τα μεταφέρετε σε πυρίμαχο σκεύος.Βήμα 2
Αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε το κρέας με τα φιστίκια. Τα πιέζετε για να κολλήσουν πάνω στις ροδέλες και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά.Βήμα 3
Φτιάχνετε τη σάλτσα. Πλένετε τα πορτοκάλια, τα σκουπίζετε, παίρνετε το ξύσμα τους, σε λεπτές λωρίδες με το ειδικό εργαλείο και κατόπιν τα στύβετε.Βήμα 4
Ανακατεύετε το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών με το μέλι και ρίχνετε το μίγμα στο τηγάνι που έχει το ζουμί από το κρέας που σοτάρατε. Βράζετε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά τη σάλτσα.Βήμα 5
Περιχύνετε το ψαρονέφρι με την σάλτσα, μόλις το βγάλετε από τον φούρνο. Το συνοδεύετε με πιλάφι, πασπαλισμένο με αλεσμένα αιγινίτικα φιστίκια και σπόρους ροδιού.Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή