Το Tavernier είναι μια οικογενειακή ταβέρνα με χαρακτήρα, που αποδεικνύεται σε πιάτα όπως το πρόβειο οσομπούκο λεμονοριγανάτο

Υλικά
- 6 πρόβεια κότσια
- 3 μεσαία κρεμμύδια κομμένα καρέ
- 3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες (όχι πολύ λεπτές)
- 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 φύλλα δάφνη
- 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
- 4-5 φύλλα φασκόμηλο
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- ½ λίτρο ζωμό κοτόπουλου
- 2 μεσαία λεμόνια, τον χυμό
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη αποξηραμένη
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Μερίδες: 6
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα πλασοτέ με καπάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε τα κότσια. Τα θωρακίζουμε έως ότου πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Δεν θέλουμε η φωτιά μας να είναι πολύ δυνατή.
Βήμα 2
Μόλις θωρακιστούν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο, τη δάφνη, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο. Τα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γυαλίσει καλά το κρεμμύδι και να βγάλουν το άρωμά τους τα μυρωδικά μας. Κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι για να δέσουμε τα υλικά και ανακατεύουμε για περίπου μισό λεπτό.
Βήμα 3
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί και τον ζωμό κοτόπουλου. Αφήνουμε να πάρει μια μικρή βράση ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί και μετά τοποθετούμε τα κότσια μέσα στην κατσαρόλα, με το κόκαλο να κοιτάει το κέντρο της κατσαρόλας.
Βήμα 4
Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό, όχι όμως να σκεπαστούν τα κότσια. Αλατίζουμε γενναία και τρίβουμε πιπέρι φρέσκο. Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε για περίπου μισή ώρα στο μάτι να ξεκινήσει καλά ο βρασμός και παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Βήμα 5
Αφού περάσει το μισάωρο, τοποθετούμε μια λαδόκολλα, την οποία έχουμε βρέξει και έχει μαλακώσει πάνω στο κρέας καλύπτοντας όλο το πάνω μέρος της κατσαρόλας. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, τη βάζουμε στον φούρνο στην 1η θέση από κάτω και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160°C.
Βήμα 6
Αφήνουμε το κρέας για 1½ με 2 ώρες να σιγομαγειρευτεί. Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμο βγάζουμε τη λαδόκολλα από πάνω, ρίχνουμε τη ρίγανη και το αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε με πατάτα τηγανητή ή ρύζι μπασμάτι.
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης