prosfigakia-anoigma
clock icon
60'

Προσφυγάκια σε καυτερή σάλτσα φούρνου

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 4 προσφυγάκια ή μπακαλιαράκια, καθαρισμένα και ακέφαλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 λιαστές ντομάτες
  • 300 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • 1 πιπεριά κέρατο, καυτερή
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. θυμάρι
  • καυτερό πιπέρι, κατά βούληση
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Tips

  • -Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ψάρι μάς αρέσει, αφού η συγκεκριμένη πικάντικη σάλτσα ταιριάζει με όλα. -Αν θέλουμε, εμπλουτίζουμε τη σάλτσα με ένα λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο που θα πολτοποιήσουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Το προσφυγάκια και η πεντανόστιμη, πικάντικη, ελαφριά σάλτσα τους με φρέσκια ντοματούλα βάζουν «φωτιά» στο τραπέζι. Ασυναγώνιστος τσιπουρομεζές για δυνατούς ουρανίσκους.

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλες τις ντομάτες, το σκόρδο, την πιπεριά, το λεμόνι, τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο, το κύμινο, το θυμάρι και το καυτερό πιπέρι. Προσθέτουμε αλάτι κατά βούληση.

Σε στενό ταψάκι βάζουμε τα ψάρια, τα αλατίζουμε εσωτερικά, προσθέτουμε τη σάλτσα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200ο C σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30΄ ή λίγο περισσότερο μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.

Σερβίρουμε τα ψαράκια, σε πιατέλα που έχουμε πασπαλίσει με μαϊντανό, περιχυμένα με τη σάλτσα τους.

Διαδικασία

Βήμα 1

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλες τις ντομάτες, το σκόρδο, την πιπεριά, το λεμόνι, τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο, το κύμινο, το θυμάρι και το καυτερό πιπέρι. Προσθέτουμε αλάτι κατά βούληση.

Βήμα 2

Σε στενό ταψάκι βάζουμε τα ψάρια, τα αλατίζουμε εσωτερικά, προσθέτουμε τη σάλτσα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200ο C σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30΄ ή λίγο περισσότερο μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.

Βήμα 3

Σερβίρουμε τα ψαράκια, σε πιατέλα που έχουμε πασπαλίσει με μαϊντανό, περιχυμένα με τη σάλτσα τους.