prasotigania-anoigma
clock icon
50'

Πρασοτηγανιά με χοιρινό και λουκάνικο

Υλικά

  • Μερίδες: 4-6
  • 4-5 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • 800 γρ. χοιρινό για τηγανιά
  • 300 γρ. λουκάνικα, κομμένα σε ροδέλες
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια, τον χυμό
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Tips

  • Προσθέστε στην πρασοτηγανιά κόκκινο πιπέρι και σπασμένους κόκκους κόλιανδρου αν σας αρέσουν. Θα δώσουν έξτρα γεύση και άρωμα στο πιάτο.

Η λατρεμένη πρασοτηγανιά με τη γλύκα των πράσων και την προσθήκη του λουκάνικου είναι ένα ιδανικό καθημερινό πιάτο, αλλά και ένα πεντανόστιμο μεζεδάκι . Απολαύστε το με πολίτικη λαχανοσαλάτα, ψωμί και λίγο λευκό κρασί. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο!

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα πράσα, τα αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για περίπου 10’. Σε ένα βαθύ και πλατύ τηγάνι με χοντρό πάτο βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια δυνατή φωτιά, το χοιρινό από όλες τις πλευρές.

Μόλις αρχίζει να παίρνει χρώμα προσθέτουμε τα λουκάνικα, ανακατεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τα πράσα, το κρασί, το θυμάρι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε την πρασοτηγανιά μέχρι να μείνει με το λάδι της.

Τέλος, προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια και αποσύρουμε. Σερβίρουμε την πρασοτηγανιά αμέσως με λαχανοσαλάτα.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα πράσα, τα αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για περίπου 10’. Σε ένα βαθύ και πλατύ τηγάνι με χοντρό πάτο βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια δυνατή φωτιά, το χοιρινό από όλες τις πλευρές.

Βήμα 2

Μόλις αρχίζει να παίρνει χρώμα προσθέτουμε τα λουκάνικα, ανακατεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τα πράσα, το κρασί, το θυμάρι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε την πρασοτηγανιά μέχρι να μείνει με το λάδι της.

Βήμα 3

Τέλος, προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια και αποσύρουμε. Σερβίρουμε την πρασοτηγανιά αμέσως με λαχανοσαλάτα.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη