prasodolmades_anoigma
clock icon
60'

Πρασοντολμάδες με κιμά αυγολέμονο

Υλικά

    Για 4 άτομα

  • 6 μεγάλα, χοντρά πράσα
  • 75 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση

  • 400 γρ. κιμά αρνίσιο
  • 100 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα φρέσκια, τριμμένη
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • 75 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • Για το αυγολέμονο

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 2 λεμόνια, τον χυμό
  • 2 κρόκους αυγών

Οι πρασοντολμάδες είναι ένα πιάτο γεμάτο άρωμα και γεύση. Ο κιμάς, το ρύζι και τα μυρωδικά τυλίγονται μέσα σε τρυφερά φύλλα πράσου και μας δίνουν ένα φαγητό γεμάτο αυθεντική σπιτική νοστιμιά.

Γέμιση: Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.

Κόβουμε από τα πράσα τις ρίζες και το σκληρό, πράσινο μέρος. Με ένα μαχαίρι κάνουμε μια τομή κατά μήκος τους μέχρι το κέντρο.

Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και να ανοίγουν τα φύλλα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Κόβουμε τα φύλλα σε παραλληλόγραμμα περίπου 25x7 εκ. και βάζουμε στην άκρη κάθε φύλλου 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολάκι ή τριγωνικά.

Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα μικρά φύλλα και τα κοτσάνια που δεν χρησιμοποιήσαμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και τοποθετούμε τους ντολμάδες από πάνω.

Προσθέτουμε νερό ίσα να τους σκεπάζει, λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και ένα πιάτο και σιγοβράζουμε για 25'.

Αφαιρούμε προσεκτικά τους ντολμάδες και σουρώνουμε τον ζωμό για το αυγολέμονο.

Αυγολέμονο: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους, τον χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς, και στο τέλος το βούτυρο. Ζεσταίνουμε για 1'-2' σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρά.

Περιχύνουμε τους ντολμάδες με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

Διαδικασία

Βήμα 1

Γέμιση: Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.

Βήμα 2

Κόβουμε από τα πράσα τις ρίζες και το σκληρό, πράσινο μέρος. Με ένα μαχαίρι κάνουμε μια τομή κατά μήκος τους μέχρι το κέντρο.

Βήμα 3

Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και να ανοίγουν τα φύλλα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Βήμα 4

Κόβουμε τα φύλλα σε παραλληλόγραμμα περίπου 25x7 εκ. και βάζουμε στην άκρη κάθε φύλλου 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολάκι ή τριγωνικά.

Βήμα 5

Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα μικρά φύλλα και τα κοτσάνια που δεν χρησιμοποιήσαμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και τοποθετούμε τους ντολμάδες από πάνω.

Βήμα 6

Προσθέτουμε νερό ίσα να τους σκεπάζει, λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και ένα πιάτο και σιγοβράζουμε για 25'.

Βήμα 7

Αφαιρούμε προσεκτικά τους ντολμάδες και σουρώνουμε τον ζωμό για το αυγολέμονο.

Βήμα 8

Αυγολέμονο: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους, τον χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς, και στο τέλος το βούτυρο. Ζεσταίνουμε για 1'-2' σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρά.

Βήμα 9

Περιχύνουμε τους ντολμάδες με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY