Πατροπαράδοτη συνταγή της Άννας Καρπαθάκη από τη Λέρο, που έχει κερδίσει και πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό παραδοσιακών φαγητών.
Υλικά
- λάδι για το τηγάνισμα
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2/3 φλιτζανιού ούζο
- 2/3 φλιτζανιού λάδι (σπορέλαιο κατά προτίμηση)
- 1/3 φλιτζανιού ξίδι
- 2½ φλιτζάνια νερό χλιαρό
- 1 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα
- 80γρ. πικραμύγδαλα ασπρισμένα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 550ml νερό
- 500γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί άσπρο, αλεσμένο στο μπλέντερ
- 1 κιλό ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- κανέλα
- καρύδια τριμμένα
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για το σιρόπι
Για το πασπάλισμα
Tips
- Αν θέλετε λιγότερα πουγκιά, μπορείτε να φτιάξετε τη μισή δόση.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη και ανοίγετε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέτετε το ούζο, το λάδι και το ξίδι και αναμιγνύετε, προσθέτοντας τμηματικά όσο νερό χρειάζεται για να γίνει μια λεία, ελαστική ζύμη. Σκεπάζετε και αφήνετε να ξεκουραστεί η ζύμη για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.Βήμα 2
Αλέθετε τα γλυκά αμύγδαλα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν πλιγούρι και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε την αλεσμένη ψίχα ψωμιού και ανακατεύετε. Τα αφήνετε στην άκρη.Βήμα 3
Αλέθετε τα πικραμύγδαλα μέχρι να βγάλουν το «λάδι» τους και να γίνουν ένα παχύρρευστο μίγμα. Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει και προσθέτετε τα αλεσμένα πικραμύγδαλα. Σιγοβράζετε για 6-8 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίσει να δένει. Προσθέτετε τα αλεσμένα αμύγδαλα με την ψίχα ψωμιού και σιγοβράζετε ανακατεύοντας, για 12-15 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει καλά και να γίνει ένα κολλώδες μίγμα. Το αφήνετε να κρυώσει.Βήμα 4
Χωρίζετε τη ζύμη σε πέντε έξι μπάλες για να την ανοίγετε πιο εύκολα. Αλευρώνετε τον πάγκο με λίγο αλεύρι ή κορνφλάουρ και ανοίγετε την κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο. Κόβετε στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο περίπου 8εκ. Τοποθετείτε ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού γέμιση σε κάθε κομμάτι ζύμης και τη διπλώνετε σε μισοφέγγαρα. Πιέζετε τις άκρες με τα δάχτυλα να κολλήσουν καλά.Βήμα 5
Ζεσταίνετε αρκετό λάδι σε βαθύ τηγάνι και, όταν κάψει, τηγανίζετε λίγα λίγα τα πουγκιά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο.Βήμα 6
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το λεμόνι σε πλατιά κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 8 λεπτά περίπου. Προσθέτετε το λεμόνι στο τέλος. Κρατάτε το σιρόπι ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά.Βήμα 7
Βουτάτε λίγα λίγα τα κρύα πουγκιά στο ζεστό σιρόπι, τα γυρίζετε μια φορά και τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα. Τα πασπαλίζετε με τα τριμμένα καρύδια και την κανέλα.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb