Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια ψαροφαγίας στην Ελλάδα βρίσκεται στη Λέρο, που μόλις αρχίζει να μπαίνει στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

Αν ο λογοτέχνης Μαρσέλ Προυστ ήθελε τη γεύση να τον ταξιδεύει στις πιο ωραίες αναμνήσεις, η εμπειρία της επίσκεψης στον Μύλο είναι σίγουρα ένα ταξίδι που δεν ξεχνάς ποτέ. Οι εικόνες από τις αξέχαστες βραδιές σε εκείνη την άκρη, στο γραφικό λιμάνι της Λέρου, ένα νησί που δείχνει να ξεπερνά τις παλιές προκαταλήψεις και να εισέρχεται δυναμικά στο τουριστικό προσκήνιο, έχουν να κάνουν με την ολιστική εμπειρία που σου προσφέρει αυτό το ιδιότυπο εστιατόριο ψαρικών: από το εύρος των fusion τεχνικών που αποκαλύπτει το μεσογειακό μενού με πρωταγωνιστή το ψάρι έως την άκρως επιμελημένη μουσική και την εντυπωσιακή λίστα κρασιών.


Ο πανέμορφος παλιός ανεμόμυλος που στέκει στην άκρη της προβλήτας όπου δεσπόζει το εστιατόριο

Ο Μάριος, η Ιωάννα και ο Γιώργος Κουτσουνάρης 

Οικογενειακή υπόθεση

Ο Μύλος δεν είναι μόνο η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης που ξεκίνησε τη νέα χιλιετία ο Τάκης Κουτσουνάρης αλλά το μέρος όπου οι δυο γιοι του, Γιώργος και Μάριος, πίστεψαν ότι μπορούν να μεταμορφώσουν σε σημείο αναφοράς για όλους τους ψαρολάτρεις και προασπιστές της υψηλής αισθητικής στο φαγητό. Ένωσαν τις δημιουργικές τους δυνάμεις αναζητώντας καθημερινά νέες ιδέες για το σερβίρισμα, το μενού και τον καλύτερο τρόπο ώστε να μετατρέψουν την επίσκεψη στον Μύλο σε κάτι αξιομνημόνευτο. Ο Μάριος είναι στα μετόπισθεν και κρατάει τα ηνία της κουζίνας ως head chef, ενώ ο Γιώργος έχει τη γενική επίβλεψη και ηγείται του σέρβις όντας πάντα έτοιμος να λύσει όλες τις απορίες αναφορικά με τις πρώτες ύλες, το περιεχόμενο των πιάτων, τον δυναμικό συνδυασμό των γεύσεων – ακόμα και να ρωτήσει τις προτιμήσεις σου και να διαμορφώσει μια tailor made γαστρονομική εμπειρία ανάλογα με τα γούστα σου. Σε αυτή τη καλοσυντονισμένη οικογενειακή αποστολή σημαίνοντα ρόλο έχει και η μητέρα Ιωάννα που είναι υπεύθυνη για το γλυκό, το επιστέγασμα της γαστρονομικής εμπειρίας.


Ψάρια ωριμάζουν στον συντηρητή

Ολιστική φιλοσοφία

Έχοντας στο επίκεντρο τη λογική του head to tail, όπου αξιοποιούνται δυναμικά όλα τα μέρη του ψαριού, αλλά και τη zero waste φιλοσοφία, εδώ τίποτα δεν πάει χαμένο. Με μια ευφάνταστη κίνηση, σαν τη μαγική τρίαινα του Ποσειδώνα που μεταμορφώνει τα υλικά σε γαστρονομικούς κόσμους, μπορείς να δεις να αποκαλύπτονται μια ευφάνταση κοιλιά τόνου με ταρτάρ μάνγκο, σπαράγγια με χέλι, μοναδικά αλλαντικά θαλασσινών και μια αχινοσαλάτα που φέρνει μέσα της όλη τη θάλασσα. Το σημαντικό είναι ότι τα ψάρια αξιοποιούνται στο έπακρο, χωρίς να μένει απεριποίητο κανένα τους μέρος, ενώ ετοιμάζονται με διαφορετικούς τρόπους: μπορείς να βρεις τα γνωστά ωμά, όπως καρπάτσιο και ταρτάρ, στη σχάρα, αλλά και στη φρικασέ και ραβιόλι εκδοχή τους.

Star wine list

Κανένα πιάτο δεν μένει χωρίς την ιδανική οινική συνοδεία, αφού η λίστα των κρασιών υπερβαίνει τις 200 ετικέτες. Με αγάπη για το κρασί, ο Γιώργος μπορεί να απαντήσει σε όλες τις απορίες και να σου προτείνει ποικιλίες και ετικέτες από διαφορετικά μέρη του κόσμου, καθώς φροντίζει να κάνει και δικές του εισαγωγές. Φέτος, μάλιστα, η οικογένεια του Μύλου είδε τη λίστα της να δεσπόζει στην περίφημη Star Wine List, όπου περιλαμβάνονται λίγες επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας.

info
Αγία Μαρίνα Λέρος, τηλ. 22470 24894