Το “Arroz de tamboril” αν και ένα από τα αγαπημένα πιάτα της πορτογαλικής κουζίνας, θεωρείται “το φαγητό των φτωχών”. Πρόκειται για την παέγια στην πορτογαλική της εκδοχή, όπου ο καθένας προσθέτει κρεατικά και θαλασσινά της αρεσκείας του.
Βάζετε σε μία μεγάλη κατσαρόλα τον κύβο, το νερό και τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Στο μεταξύ, τσιγαρίζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά σε λίγο ελαιόλαδο για 5 λεπτά. Προσθέτετε την ντομάτα, τον πελτέ και το κρασί και ανακατεύετε καλά.
Προσθέτετε τα φύλλα δάφνης, την πεσκανδρίτσα, το ρύζι και αλατοπιπερώνετε.
Σουρώνετε το ζωμό και τον προσθέτετε στο τηγάνι. Ανακατεύετε καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. 5 λεπτά πριν να είναι έτοιμο το φαγητό, προσθέτετε τις γαρίδες και το μαϊντανό. Εάν το ρύζι πιει όλο το ζωμό και δεν έχει ψηθεί, μη διστάσετε να προσθέσετε λίγο ζωμό ή νερό ακόμη.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε σε μία μεγάλη κατσαρόλα τον κύβο, το νερό και τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Βήμα 2
Στο μεταξύ, τσιγαρίζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά σε λίγο ελαιόλαδο για 5 λεπτά. Προσθέτετε την ντομάτα, τον πελτέ και το κρασί και ανακατεύετε καλά.
Βήμα 3
Προσθέτετε τα φύλλα δάφνης, την πεσκανδρίτσα, το ρύζι και αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 4
Σουρώνετε το ζωμό και τον προσθέτετε στο τηγάνι. Ανακατεύετε καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. 5 λεπτά πριν να είναι έτοιμο το φαγητό, προσθέτετε τις γαρίδες και το μαϊντανό. Εάν το ρύζι πιει όλο το ζωμό και δεν έχει ψηθεί, μη διστάσετε να προσθέσετε λίγο ζωμό ή νερό ακόμη.