Γεμιστά ζυμαρικά με πολλές εκδοχές, άλλοτε γλυκά και άλλοτε αλμυρά. H γέμιση με πατάτα και τυρί είναι απλή αλλά εκπληκτική, ειδικά αν τα σερβίρετε σοταρισμένα σε βούτυρο, με στραγγιστό γιαούρτι και πίκλες

Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος + λίγο ακόμη για το άνοιγμα της ζύμης
- 1 αυγό
- 125 ml νερό
- 30 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
- 1 κουτ. σούπας γάλα
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 250 γρ. πατάτες, βρασμένες
- 100 γρ. κεφαλοτύρι αγελάδος τριμμένο Γάλπο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
- βούτυρο, για το τηγάνισμα
- γιαούρτι
- πίκλες
Για τα ντάμπλινγκ (dumplings)
Για τη γέμιση
Για το σερβίρισμα
Tips
- Μπορούμε να παραλείψουμε το σοτάρισμα με το βούτυρο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο, σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τις πατάτες, αλάτι και πιπέρι. Αποσύρουμε, αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε το τυρί.
Βήμα 2
Ντάμπλινγκ: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα ντάμπλινγκ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10’.Κατόπιν χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι, ανοίγουμε δύο φύλλα πάχους έως 0,5 εκ. και κόβουμε με κουπ πατ σε στρογγυλό σχήμα.
Βήμα 3
Γεμίζουμε τα ντάμπλινγκ με τη γέμιση και κλείνουμε σε ημικυκλικό σχήμα καλά τις άκρες, πατώντας με ένα πιρούνι.
Βήμα 4
Βράζουμε τα pierogi σε άφθονο αλατισμένο νερό, μόλις ανέβουν στην επιφάνεια τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε σε μια σχάρα να στεγνώσουν.
Βήμα 5
Σε ένα τηγάνι βάζουμε βούτυρο να κάψει και τηγανίζουμε ελαφρά τα pierogi και από τις δύο πλευρές.
Βήμα 6
Μόλις αποκτήσουν ελαφρύ χρυσό χρώμα είναι έτοιμα. Σερβίρουμε τα ντάμπλινγκ ζεστά, με γιαούρτι και πίκλες.