xalvas-politikos-71-175459studiopaterakis
clock icon
20'

Πολίτικος χαλβάς με βούτυρο και γάλα

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
  • 4 φλιτζάνια γάλα
  • 2½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • Για γαρνίρισμα

  • κουκουνάρια
  • αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα ή φιστίκια Αιγίνης
  • κανέλα

Βούτυρο και γάλα για τον πολίτικο χαλβά. Με σιμιγδάλι τις περισσότερες φορές, που το αντικαθιστούσαν και με ρυζάλευρο ή αλεύρι.

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε το γάλα με τη ζάχαρη.
Σε άλλη κατσαρόλα, λιώνετε το βούτυρο και όταν κάψει ρίχνετε το σιμιγδάλι.
Το καβουρδίζετε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα πάνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σκουρύνει.
Το περιχύνετε με το ζεστό γάλα και ανακατεύετε συνεχώς 15 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθεί εντελώς.
Μεταφέρετε το χαλβά σε φόρμα και τον αναποδογυρίζετε όταν κρυώσει ελαφρά. Γαρνίρετε με τους ξηρούς καρπούς. Πασπαλίζετε με κανέλα και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε το γάλα με τη ζάχαρη.

Βήμα 2

Σε άλλη κατσαρόλα, λιώνετε το βούτυρο και όταν κάψει ρίχνετε το σιμιγδάλι.

Βήμα 3

Το καβουρδίζετε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα πάνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σκουρύνει.

Βήμα 4

Το περιχύνετε με το ζεστό γάλα και ανακατεύετε συνεχώς 15 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθεί εντελώς.

Βήμα 5

Μεταφέρετε το χαλβά σε φόρμα και τον αναποδογυρίζετε όταν κρυώσει ελαφρά. Γαρνίρετε με τους ξηρούς καρπούς. Πασπαλίζετε με κανέλα και σερβίρετε.