Μια ηπειρώτικη πίτα με ονομασία προέλευσης και τέχνη αιώνων, βασισμένη σε τοπικές πρώτες ύλες και εποχικότητα. Γίνεται με ξινή μυζήθρα ή φέτα και βούτυρο γάλακτος και χαρίζει απλόχερα μεγαλειώδη γεύση!
Υλικά
- 6 κούπες γεμάτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
- 4 κούπες χλιαρό νερό
- 1 κύβο μαγιά μπίρας νωπή (50 γρ.)
- 500 γρ. φέτα θρυμματισμένη ή ξινή μυζήθρα
- 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα, λιωμένο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή Βelbake
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
Για ένα μεγάλο ταψί κουζίνας
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα το νερό να χλιάνει σε μέτρια φωτιά.
Βήμα 2
Παίρνουμε λίγο από το χλιαρό νερό και το βάζουμε σε ένα μπολ με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και η μαγιά.
Βήμα 3
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το χλιαρό νερό το αλάτι, το αλεύρι και τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύουμε με το χέρι ή με αυγοδάρτη ώσπου να δημιουργηθεί ένας πηχτός χυλός, λείος και χωρίς σβόλους. Αν ο χυλός βγει αραιός, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αν βγει πολύ πηχτός, προσθέτουμε λίγο ακόμα χλιαρό νερό.
Βήμα 4
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε σε μέρος ζεστό για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει ο χυλός.
Βήμα 5
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο πολύ καλά το ταψί της κουζίνας και διατηρούμε το υπόλοιπο λιωμένο.
Βήμα 6
Ανακατεύουμε, αδειάζουμε τον χυλό στο ταψί και τον απλώνουμε ομοιόμορφα. Σκορπίζουμε από πάνω τη θρυμματισμένη φέτα και ραντίζουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
Βήμα 7
Αφήνουμε το ταψί με τον χυλό σκεπασμένο με πετσέτα για 10΄-15΄. Οταν αρχίσει να φουσκώνει βάζουμε το ταψί στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα.
Βήμα 8
Ψήνουμε για 30΄-40΄, ώσπου να πάρει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα και να τραγανίσει.