clock icon
60'

Πίτσα με ζύμη τηγανόψωμου

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • ½ κιλό αλεύρι
  • 3-4 φυλλαράκια βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • θυμάρι ψιλοκομμένο
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • Για τη σάλτσα

  • 2 ντομάτες
  • 2-3 φυλλαράκια βασιλικό φρέσκο
  • ½ κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την επικάλυψη

  • σύγκλινο Μάνης
  • 6 φέτες σαλάμι αέρος, σε λωρίδες
  • 4 μανιτάρια
  • 1 πιπεριά πράσινη, σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά κόκκινη, σε ροδέλες
  • λίγη γραβιέρα τριμμένη
  • 150γρ. ανθότυρο φρέσκο ή μυζήθρα
  • 6 φυλλαράκια ρόκα
  • ελαιόλαδο για το ράντισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Στο τηγάνι μην ρίξετε πολύ ελαιόλαδο γιατί έχει και η ζύμη και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ λιπαρό. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσετε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι μπορείτε ακόμα και να μη βάλετε καθόλου λάδι.
  • Καλό είναι να περάσετε την πίτσα-τηγανόψωμο για 3 λεπτά από δυνατό φούρνο πριν τη σερβίρετε.
  • Ανοίγετε λίγο παραπάνω τη ζύμη σας γιατί στο ψήσιμο θα «μαζέψει».
  • Απλώστε τη σάλτσα ντομάτας προσεκτικά ώστε να μη χυθεί εκτός του τηγανόψωμου γιατί θα μαλακώσει η ζύμη.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα υλικά σε συνδυασμούς της επιλογής σας.

Μια πίτσα διαφορετική από τις άλλες. Θα τη φτιάξουμε με ζύμη για τηγανόψωμο και θα την εμπλουτίσουμε με γεύσεις ελληνικές.

Φτιάχνετε τη ζύμη: Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το ελαιόλαδο και το νερό και ανακατεύετε απαλά. Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται μια συμπαγής ζύμη, ζυμώνετε πιο δυνατά και γρήγορα περιστρέφοντας το μπολ. Αν η ζύμη σας είναι πολύ σφιχτή, συμπληρώνετε λίγο νερό ή λάδι και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι τα υλικά σας να αναμιχθούν καλά.
Τη μεταφέρετε σε μια επιφάνεια, την πασπαλίζετε με ελάχιστο αλεύρι και ζυμώνετε με το ένα χέρι για λίγο ακόμα μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Μόλις είναι έτοιμη, την κόβετε σε 4 ισομεγέθη κομμάτια και τα πλάθετε σε μπαλίτσες. Αλευρώνετε ξανά την επιφάνεια όπου ζυμώσατε και ανοίγετε κάθε μπαλίτσα ξεχωριστά, δίνοντάς της στρογγυλό σχήμα πρώτα με τα δάχτυλα και μετά με τη βοήθεια πλάστη. Αλευρώνετε τη ζύμη ελαφρά και από την πάνω πλευρά.
Φτιάχνετε τη σάλτσα: Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε όλα τα υλικά της σάλτσας και τα πολτοποιείτε.
Φτιάχνετε τις πίτες: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ψήνετε τις πίτες 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Με το που κάνετε το πρώτο γύρισμα, αμέσως χαμηλώνετε τη φωτιά και βάζετε στο τηγανόψωμο - πίτσα τη σάλτσα με τα υπόλοιπα υλικά. Πρώτα το σύγκλινο και το σαλάμι, μετά τα μανιτάρια και τις πιπεριές, μετά τη γραβιέρα και τον ανθότυρο και τέλος τη ρόκα.
Τέλος, ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι, βγάζετε το τηγανόψωμο - πίτσα από το τηγάνι και σερβίρετε σε πιάτα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Φτιάχνετε τη ζύμη: Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το ελαιόλαδο και το νερό και ανακατεύετε απαλά. Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται μια συμπαγής ζύμη, ζυμώνετε πιο δυνατά και γρήγορα περιστρέφοντας το μπολ. Αν η ζύμη σας είναι πολύ σφιχτή, συμπληρώνετε λίγο νερό ή λάδι και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι τα υλικά σας να αναμιχθούν καλά.

Βήμα 2

Τη μεταφέρετε σε μια επιφάνεια, την πασπαλίζετε με ελάχιστο αλεύρι και ζυμώνετε με το ένα χέρι για λίγο ακόμα μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.

Βήμα 3

Μόλις είναι έτοιμη, την κόβετε σε 4 ισομεγέθη κομμάτια και τα πλάθετε σε μπαλίτσες. Αλευρώνετε ξανά την επιφάνεια όπου ζυμώσατε και ανοίγετε κάθε μπαλίτσα ξεχωριστά, δίνοντάς της στρογγυλό σχήμα πρώτα με τα δάχτυλα και μετά με τη βοήθεια πλάστη. Αλευρώνετε τη ζύμη ελαφρά και από την πάνω πλευρά.

Βήμα 4

Φτιάχνετε τη σάλτσα: Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε όλα τα υλικά της σάλτσας και τα πολτοποιείτε.

Βήμα 5

Φτιάχνετε τις πίτες: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ψήνετε τις πίτες 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Με το που κάνετε το πρώτο γύρισμα, αμέσως χαμηλώνετε τη φωτιά και βάζετε στο τηγανόψωμο - πίτσα τη σάλτσα με τα υπόλοιπα υλικά. Πρώτα το σύγκλινο και το σαλάμι, μετά τα μανιτάρια και τις πιπεριές, μετά τη γραβιέρα και τον ανθότυρο και τέλος τη ρόκα.

Βήμα 6

Τέλος, ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι, βγάζετε το τηγανόψωμο - πίτσα από το τηγάνι και σερβίρετε σε πιάτα.