Cacio e pepe pizza

Υλικά

    Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. φαρίνα
  • 125 γρ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 ml γάλα φρέσκο χλιαρό
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι
  • Για τη γέμιση:

  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας ιταλικό τυρί ρικότα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 50 γρ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους μαύρο & ροζ πιπέρι, χοντροσπασμένους (ιδανικά σε γουδί)

Η κλασική ιταλική μακαρονάδα cacio e pepe μετατρέπεται στην πιο απολαυστική πίτσα. Τη φτιάχνουμε και με έτοιμο μείγμα, αν δεν έχουμε χρόνο.

Ζύμη: Βάζουμε όλα τα υλικά για την εύκολη ζύμη για πίτσα σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε να ενωθούν σε μπάλα. Αν προτιμήσουμε το έτοιμο μείγμα για πίτσα, ετοιμάζουμε το ζυμάρι ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία. Ανοίγουμε το ζυμάρι σε στρογγυλή πίτσα διαμέτρου 30 εκ. Τη μεταφέρουμε σε ρηχό στρογγυλό ταψί ελαφρώς λαδωμένο.

Γέμιση: Ανακατεύουμε τη ρικότα με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το πολτοποιημένο σκόρδο και λίγο αλάτι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Απλώνουμε το μείγμα ρικότας πάνω στο ζυμάρι, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και το πιπέρι και περιχύνουμε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ψήνουμε την πίτσα για 20΄-25΄ ή μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή και να ροδίσει. Τη σερβίρουμε αμέσως σε ξύλινη πιατέλα και την κόβουμε σε τριγωνάκια γαρνίροντας -αν θέλουμε- με λίγα φύλλα ρόκας.

Φωτογραφία: Pete Cassidy, Kris Kirham, Ant Dunkan

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζύμη: Βάζουμε όλα τα υλικά για την εύκολη ζύμη για πίτσα σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε να ενωθούν σε μπάλα. Αν προτιμήσουμε το έτοιμο μείγμα για πίτσα, ετοιμάζουμε το ζυμάρι ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία. Ανοίγουμε το ζυμάρι σε στρογγυλή πίτσα διαμέτρου 30 εκ. Τη μεταφέρουμε σε ρηχό στρογγυλό ταψί ελαφρώς λαδωμένο.

Βήμα 2

Γέμιση: Ανακατεύουμε τη ρικότα με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το πολτοποιημένο σκόρδο και λίγο αλάτι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Απλώνουμε το μείγμα ρικότας πάνω στο ζυμάρι, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και το πιπέρι και περιχύνουμε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ψήνουμε την πίτσα για 20΄-25΄ ή μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή και να ροδίσει. Τη σερβίρουμε αμέσως σε ξύλινη πιατέλα και την κόβουμε σε τριγωνάκια γαρνίροντας -αν θέλουμε- με λίγα φύλλα ρόκας.

Φωτογραφία: Pete Cassidy, Kris Kirham, Ant Dunkan