Τα πισία είναι τα αγαπημένα τυροπιτάκια του Πόντου. Παραδοσιακά γεμίζονται με πατάτα ή τυρί και η διαφορά τους με τα κλασικά είναι η πολύ αφράτη ζύμη. Σε αυτή την εκδοχή γεμίζονται και με τυροσαλάτα, σήμα κατατεθέν του Βορρά.
Υλικά
- 4 γρ. ξερή μαγιά
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 180 ml νερό
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κουτ.γλυκού αλάτι
- 20 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 200 γρ. φέτα
- 2 κουτ. σούπας τυροσαλάτα
- 2-3 κουτ. σούπας μίγμα από φρέσκα μυρωδικά (δυόσμο, άνηθο, ρίγανη)
- ελαιόλαδο για το τηγάνι
Για τη ζύμη:
Για τη γέμιση:
Tips
- Γεμίζετε τα πισία με κασέρι αν σας αρέσει, με κιμά ή ακόμα και με πουρέ πατάτας.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζύμη: Σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό με τα δάχτυλα ή με μια σπάτουλα σιλικόνης. Προσθέτετε 1 κουτ. σούπας αλεύρι και ανακατεύετε. Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε το μίγμα σε ζεστό σημείο για 10 λεπτά.Βήμα 2
Κατόπιν, προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια εύπλαστη ζύμη. Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε το μίγμα σε ζεστό σημείο για 30΄. Κόβετε τη ζύμη σε κομμάτια περίπου 50 γρ. το καθένα. Αλευρώνετε τον πάγκο και τα ανοίγετε σε στρογγυλά πιτάκια με τη βοήθεια του πλάστη.Βήμα 3
Γέμιση: Σε ένα μπολ αναμειγνύετε όλα τα υλικά. Γεμίζετε τα πιτάκια με το μίγμα και τα κλείνετε καλά, σαν μικρά φρατζολάκια. Τα ακουμπάτε σε μια λαδόκολλα, τα καλύπτετε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και τα αφήνετε για 15΄ να ξεκουραστούν.Βήμα 4
Σε ένα μέτριο τηγάνι ρίχνετε μπόλικο ελαιόλαδο και μόλις κάψει τηγανίζετε τα πισία σε δόσεις μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα απ’ όλες τις πλευρές (εναλλακτικά τα ψήνουμε στον φούρνο). Τα ακουμπάτε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας και τα σερβίρετε ζεστά.Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook