Jar,Of,Tasty,Persimmon,Jam,And,Ingredients,On,White,Marble
clock icon
30'

Πικάντικη μαρμελάδα με λωτούς, τοματίνια και κακάο nibs

Υλικά

    για 3 βάζα των 200 γρ

  • 300 γρ. τοματίνια
  • 3 λωτοί ώριμοι – και υπερώριμοι
  • 150 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά
  • 3 κόκκοι κακάο – cacao nibs
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
  • 1 μικρό φύλλο αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
  • μισό λεμόνι, χυμός και φλούδα

Μια χειμωνιάτικη μαρμελάδα με υπέροχο χρώμα και πλούσια αρώματα. Οι σπασμένοι κόκκοι κακάο δίνουν ένα παιχνίδισμα και η πικάντικη πιπεριά απογειώνει τη γεύση

Πλένουμε με άφθονο νερό τα τοματίνια και τους λωτούς, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα που έχει χοντρό πάτο, μαζί με τις φλούδες τους.
Σπάμε τους κόκκους κακάο (cacao nibs) στο γουδί και τους προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα τοματίνια και τους λωτούς.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη καρύδας, τους αστεροειδείς γλυκάνισους, το φύλλο αρμπαρόριζας και την καυτερή πιπεριά. Στύβουμε το μισό λεμόνι, και αφήνουμε και τη λεμονόκουπα μέσα στην κατσαρόλα που έχουμε βάλει τα υπόλοιπα συστατικά.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστούν για 15′ ή μέχρι να βγάλουν λίγο χυμό.

Βράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία έως ότουδούμε ότι έχει λιώσει η ζάχαρη. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε καλά. Αν έχουμε θερμόμετρο, βράζουμε την μαρμελάδα μέχρι να φτάσει τους 105oC. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, τότε ανακατεύουμε μέχρι να παρατηρήσουμε ότι η μαρμελάδα κολλάει λίγο στον πάτο.

Όταν δέσει, αφαιρούμε από την κατσαρόλα την λεμονόκουπα. Αν θέλουμε λεία υφή τότε πολτοποιούμε τη μαρμελάδα με ραβδομπλέντερ και αφήνουμε να πάρει μία τελευταία βράση.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά το καπάκι και τα αφήνουμε γυρισμένα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε με άφθονο νερό τα τοματίνια και τους λωτούς, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα που έχει χοντρό πάτο, μαζί με τις φλούδες τους.
Σπάμε τους κόκκους κακάο (cacao nibs) στο γουδί και τους προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα τοματίνια και τους λωτούς.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τη ζάχαρη καρύδας, τους αστεροειδείς γλυκάνισους, το φύλλο αρμπαρόριζας και την καυτερή πιπεριά. Στύβουμε το μισό λεμόνι, και αφήνουμε και τη λεμονόκουπα μέσα στην κατσαρόλα που έχουμε βάλει τα υπόλοιπα συστατικά.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστούν για 15′ ή μέχρι να βγάλουν λίγο χυμό.

Βήμα 3

Βράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία έως ότουδούμε ότι έχει λιώσει η ζάχαρη. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε καλά. Αν έχουμε θερμόμετρο, βράζουμε την μαρμελάδα μέχρι να φτάσει τους 105oC. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, τότε ανακατεύουμε μέχρι να παρατηρήσουμε ότι η μαρμελάδα κολλάει λίγο στον πάτο.

Βήμα 4

Όταν δέσει, αφαιρούμε από την κατσαρόλα την λεμονόκουπα. Αν θέλουμε λεία υφή τότε πολτοποιούμε τη μαρμελάδα με ραβδομπλέντερ και αφήνουμε να πάρει μία τελευταία βράση.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά το καπάκι και τα αφήνουμε γυρισμένα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.