Ένα κέικ που μας έρχεται από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, πλούσιο σε γεύση και σε αρώματα.
Υλικά
- 1½ φλιτζάνι πετιμέζι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- ½ φλιτζάνι ρακή
- 2 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
- 500γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
- σουσάμι
- μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγανάκι. Αφήνετε να κρυώσει και το χτυπάτε για μερικά λεπτά στο μίξερ με τη ζάχαρη και το πετιμέζι.Βήμα 2
Διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνετε στο μίξερ. Προσθέτετε τη ρακή, τα κανελλογαρίφαλα και τα καρύδια ελαφρά αλευρωμένα. Ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα.Βήμα 3
Μεταφέρετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί με διάμετρο 28 εκ. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180ºC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35 λεπτά ακόμη.Βήμα 4
Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στην πετιμεζόπιτα τη λάμα ενός μαχαιριού. Πρέπει να βγει καθαρή, αλλιώς ψήνετε για λίγο ακόμα.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb