penes melitzana psi2
clock icon
60'

Πέννες με μελιτζάνες και μοτσαρέλα στο χαρτί

Υλικά

  • 1 πακέτο πέννες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα κονκασέ
  • 15 ντοματίνια
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 μελιτζάνες μέτριες, σε κυβάκια
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο, μικρό ή μια κουτ. γλυκού ξερό
  • ¾ φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 μπάλες μοτσαρέλα, σε κυβάκια
  • αλάτι, πιπέρι
  • χαρτί για ψήσιμο στο φούρνο

Η μακαρονάδα είναι ένα φαγητό που όταν έχεις τραπέζι σε θέλει μέσα στην κουζίνα μέχρι τη τελευταία στιγμή. Η pasta στο χαρτί σου λύνει τα χέρια, γιατί μπορείς να την ετοιμάσεις από πριν και απλά να την κρατήσεις ζεστή στο φούρνο μέχρι να έρθουν οι καλεσμένοι σου. Δεν λασπώνει και όσο μένει, οι μυρωδιές των υλικών «γνωρίζονται» καλύτερα μεταξύ τους.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC στον αέρα. Βράζετε τις πέννες στο μισό ακριβώς χρόνο απ’ όσο λέει το πακέτο. Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε με 3 κουταλιές ελαιόλαδο το κονκασέ, το σκόρδο, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά και ύστερα ρίχνετε και τα ντοματίνια. Τα φέρνετε μια δυo βόλτες, προσθέτετε το βασιλικό και κατεβάζετε τη σάλτσα από τη φωτιά.
Σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρετε τα κυβάκια της μελιτζάνας με 4 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο αλατάκι, ανακατεύοντας συνεχώς σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Παίρνετε μια γάστρα ή οποιοδήποτε σκεύος για το φούρνο που να είναι σχετικά στενό και βαθύ, όπως, ας πούμε το κεραμικό που ψήνετε το σουφλέ. Το ντύνετε με δύο στρώσεις χαρτί για το φούρνο, αφήνοντας να προεξέχει ένα μεγάλο κομμάτι που θα χρησιμέψει σαν καπάκι.
Βάζετε μέσα τις πένες, τα τυριά, τη σάλτσα, τις μελιτζάνες και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύετε απαλά και κλείνετε καλά την επιφάνεια με το χαρτί που περισσεύει. Αν το σκεύος έχει καπάκι, το καπακώνετε. Διαφορετικά, δεν πειράζει. Το χαρτί είναι από μόνο του αρκετό. Ψήνετε το φαγητό για 20 λεπτά και το σερβίρετε ζεστό.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC στον αέρα. Βράζετε τις πέννες στο μισό ακριβώς χρόνο απ’ όσο λέει το πακέτο. Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε με 3 κουταλιές ελαιόλαδο το κονκασέ, το σκόρδο, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά και ύστερα ρίχνετε και τα ντοματίνια. Τα φέρνετε μια δυo βόλτες, προσθέτετε το βασιλικό και κατεβάζετε τη σάλτσα από τη φωτιά.

Βήμα 2

Σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρετε τα κυβάκια της μελιτζάνας με 4 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο αλατάκι, ανακατεύοντας συνεχώς σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 3

Παίρνετε μια γάστρα ή οποιοδήποτε σκεύος για το φούρνο που να είναι σχετικά στενό και βαθύ, όπως, ας πούμε το κεραμικό που ψήνετε το σουφλέ. Το ντύνετε με δύο στρώσεις χαρτί για το φούρνο, αφήνοντας να προεξέχει ένα μεγάλο κομμάτι που θα χρησιμέψει σαν καπάκι.

Βήμα 4

Βάζετε μέσα τις πένες, τα τυριά, τη σάλτσα, τις μελιτζάνες και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύετε απαλά και κλείνετε καλά την επιφάνεια με το χαρτί που περισσεύει. Αν το σκεύος έχει καπάκι, το καπακώνετε. Διαφορετικά, δεν πειράζει. Το χαρτί είναι από μόνο του αρκετό. Ψήνετε το φαγητό για 20 λεπτά και το σερβίρετε ζεστό.