Smashed New Potato Salad Aioli Radishes
clock icon
45'

Πατατοσαλάτα με ραπανάκι, άνηθο και σκορδάτη μαγιονέζα

Υλικά

  • 1 κιλό πατατoύλες baby
  • 80 γρ. βούτυρο αλατισμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • 2 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρο, ελαφρώς σπασμένους
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα dijon
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 20 γρ. ραπανάκια, σε λεπτές φέτες (με μαντολίνο ή πίλερ)
  • μερικά κλωνάρια άνηθο, ψιλοκομμένα
  • μαγιονέζα με σκόρδο (στα σούπερ μάρκετ), για το σερβίρισμα
  • αλάτι

Ένα πιάτο που σερβίρεται και ως ορεκτικό και ως κυρίως. Μια πικάντικη πατατοσαλάτα με φρέσκα ραπανάκια, που θα γίνει η αγαπημένη σας.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας αλάτι και τις πατάτες και τις βράζουμε για 15΄-20΄ ή μέχρι να μαλακώσουν (βυθίζουμε ένα μαχαιράκι, πρέπει να γλιστράει εύκολα στη σάρκα τους). Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 5΄ ή μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο και τον κόλιανδρο και σοτάρουμε για άλλα 2΄ ή μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους (χωρίς να καεί το σκόρδο). Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Σε μια ξύλινη επιφάνεια ακουμπάμε τις πατάτες και με ένα πιατάκι του καφέ ή την πλατιά πλευρά ενός μεγάλου μαχαιριού τις πιέζουμε προς τα κάτω να σπάσουν ελαφρώς. Στο μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι που ετοιμάσαμε τα κρεμμύδια ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά για 10΄-15΄ ή μέχρι να αρχίσουν να γίνονται τραγανές. Μεταφέρουμε τις πατάτες στο μπολ με τα κρεμμύδια, ρίχνουμε και τα ραπανάκια και ανακατεύουμε.

Απλώνουμε λίγη μαγιονέζα με σκόρδο σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και από πάνω ρίχνουμε τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με τον άνηθο και σερβίρουμε με επιπλέον σκορδάτη μαγιονέζα.

Απόδοση συνταγής: Δώρα Δημήτρουλα- Φωτογραφίες: Gareth Morgans, Mike English, Vinny Whiteman, Kris Kirham

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας αλάτι και τις πατάτες και τις βράζουμε για 15΄-20΄ ή μέχρι να μαλακώσουν (βυθίζουμε ένα μαχαιράκι, πρέπει να γλιστράει εύκολα στη σάρκα τους). Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 5΄ ή μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο και τον κόλιανδρο και σοτάρουμε για άλλα 2΄ ή μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους (χωρίς να καεί το σκόρδο). Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Βήμα 3

Σε μια ξύλινη επιφάνεια ακουμπάμε τις πατάτες και με ένα πιατάκι του καφέ ή την πλατιά πλευρά ενός μεγάλου μαχαιριού τις πιέζουμε προς τα κάτω να σπάσουν ελαφρώς. Στο μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι που ετοιμάσαμε τα κρεμμύδια ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά για 10΄-15΄ ή μέχρι να αρχίσουν να γίνονται τραγανές. Μεταφέρουμε τις πατάτες στο μπολ με τα κρεμμύδια, ρίχνουμε και τα ραπανάκια και ανακατεύουμε.

Βήμα 4

Απλώνουμε λίγη μαγιονέζα με σκόρδο σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και από πάνω ρίχνουμε τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με τον άνηθο και σερβίρουμε με επιπλέον σκορδάτη μαγιονέζα.

Βήμα 5

Απόδοση συνταγής: Δώρα Δημήτρουλα- Φωτογραφίες: Gareth Morgans, Mike English, Vinny Whiteman, Kris Kirham