au gratin
clock icon
1:20'

Πατάτες ογκρατέν με μπέικον και μυρωδικά

Υλικά

  • 4 πατάτες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλυκού μυρωδικά (δενδρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό)
  • 200γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 4 φέτες μπέικον
  • 2 φακέλους Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 λίτρο γάλα
  • αλάτι

Ετοιμάστε τις πιο νόστιμες πατάτες ογκρατέν με μπέικον, μυρωδικά και Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ και το μόνο σίγουρο είναι πως θα μείνουν αξέχαστες.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε λεπτές ροδέλες. Τις τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί σε σειρές σαν κεραμιδάκια, η μία να ακουμπάει πάνω στην άλλη.
Σε ένα τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα ρίχνετε πάνω από τις πατάτες. Προσθέτετε το μπέικον κομμένο σε κυβάκια, τα 3/4 από το τυρί και πασπαλίζετε με τα μυρωδικά.
Ετοιμάζετε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας της. Απλώνετε τη μπεσαμέλ πάνω από τις πατάτες, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα. Σερβίρετε τις πατάτες ζεστές.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε λεπτές ροδέλες. Τις τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί σε σειρές σαν κεραμιδάκια, η μία να ακουμπάει πάνω στην άλλη.

Βήμα 2

Σε ένα τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα ρίχνετε πάνω από τις πατάτες. Προσθέτετε το μπέικον κομμένο σε κυβάκια, τα 3/4 από το τυρί και πασπαλίζετε με τα μυρωδικά.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας της. Απλώνετε τη μπεσαμέλ πάνω από τις πατάτες, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα. Σερβίρετε τις πατάτες ζεστές.