Ένα απλό και πολύ νόστιμο φαγητό, μια παραλλαγή της ζακυνθινής παραδοσιακής συνταγής «ελιές περιστεράκια».
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια
- 120γρ. ελιές μαύρες γλυκιές, ολόκληρες (όχι Καλαμών ή ξιδάτες)
- 5-6 σκελίδες σκόρδου, σε λεπτές φέτες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1-2 ποτήρια νερό
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Παραλλαγή: Μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό με ντομάτα. Αντί για νερό, προσθέτετε 250γρ. αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες ντομάτες παραλείποντας το χυμό λεμονιού.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε τις πατάτες με το σκόρδο σε μεγάλο μπολ, τις πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και τις στρώνετε σε λαδωμένο ταψί.Βήμα 2
Ξεπλένετε τις ελιές -αν είναι αλμυρές- και τις μοιράζετε πάνω από τις πατάτες. Κόβετε το δεντρολίβανο σε μικρά κομμάτια και το σκορπίζετε από πάνω.Βήμα 3
Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν καλά οι πατάτες και τις ψήνετε στο φούρνο για 50 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί, για να μη στεγνώσουν με το ψήσιμο.Βήμα 4
Περιχύνετε τις πατάτες με το λεμόνι στο τέλος του ψησίματος. Τις σερβίρετε και τις συνοδεύετε με λαχανοσαλάτα ή άλλη σαλάτα εποχής.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή