patates antinaxtes
clock icon
35'

Πατάτες αντινακτές από την Κύπρο

Υλικά

  • 1 κιλό μικρές πατάτες
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • 2 νεροπότηρα κρασί κόκκινο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο για το μαγείρεμα
  • 1 κουτ. σούπας κόλιανδρο ψιλοκοπανισμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Στην Κύπρο οι πατάτες που συνοδεύουν το ψητό αρχικά τηγανίζονται και στη συνέχεια τις “μεθάνε” με κρασί. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά απολαυστικό!

Πλένετε καλά τις πατάτες και τις τρίβετε καλά με το σφουγγαράκι να φύγουν τα χώματα. Τις πλένετε ξανά και, χρησιμοποιώντας ένα βαρίδι, τις κοπανάτε να σπάσουν.
Όπως είναι σπασμένες, τις τηγανίζετε σε άφθονο ελαιόλαδο μέχρι να αρχίζουν να ροδοκοκκινίζουν.
Τότε τις βγάζετε και τις βάζετε σε άλλη, καθαρή κατσαρόλα προσθέτοντας μόνο ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο. Τις αλατίζετε, τους ρίχνετε τον κόλιανδρο και λίγο πιπέρι.
Μόλις ζεσταθεί το λάδι στην κατσαρόλα ρίχνετε μέσα το κρασί και μαγειρεύετε σε πολύ δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το κρασί. Τις σερβίρετε ζεστές συνοδεύοντας ψητό κρέας.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε καλά τις πατάτες και τις τρίβετε καλά με το σφουγγαράκι να φύγουν τα χώματα. Τις πλένετε ξανά και, χρησιμοποιώντας ένα βαρίδι, τις κοπανάτε να σπάσουν.

Βήμα 2

Όπως είναι σπασμένες, τις τηγανίζετε σε άφθονο ελαιόλαδο μέχρι να αρχίζουν να ροδοκοκκινίζουν.

Βήμα 3

Τότε τις βγάζετε και τις βάζετε σε άλλη, καθαρή κατσαρόλα προσθέτοντας μόνο ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο. Τις αλατίζετε, τους ρίχνετε τον κόλιανδρο και λίγο πιπέρι.

Βήμα 4

Μόλις ζεσταθεί το λάδι στην κατσαρόλα ρίχνετε μέσα το κρασί και μαγειρεύετε σε πολύ δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το κρασί. Τις σερβίρετε ζεστές συνοδεύοντας ψητό κρέας.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Aντωνία Κατή