Το αγαπημένο φαγητό του κυριακάτικου, οικογενειακού τραπεζιού μπορεί να σταθεί επάξια και σε κάθε γιορτινό τραπέζι, αρκεί να το φτιάξετε με λίγο πιο ξεχωριστά υλικά όπως μανιτάρια πορτσίνι και λιαστή ντομάτα. Όσο για τα ζυμαρικά, κλασικά Μακαρόνια Νο2 ΟΜΙΚΡΟΝ.
Ζεσταίνετε το βοδινό ζωμό και μουλιάζετε τα μανιτάρια.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα κιμά: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις λιαστές ντομάτες και τα μανιτάρια.
Σβήνετε με το κρασί και λίγο από το ζωμό που μουλιάσατε τα μανιτάρια και ανακατεύετε. Μόλις το αλκοόλ εξατμιστεί προσθέτετε την Πούλπα ντομάτας και την κανέλα, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για 30 - 35 λεπτά μέχρι να δέσει.
Βράζετε τα μακαρόνια. Τα στραγγίζετε και τα ανακατεύετε με το ελαιόλαδο, μέχρι να αλειφθούν καλά και να μην κολλάνε μεταξύ τους.
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Σε μία κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα και το κατεβάζετε από την φωτιά. Κρατάτε 2 – 3 κουτ. σούπας από το χλιαρό γάλα, για να το ανακατέψετε με τους κρόκους και το υπόλοιπο το προσθέτετε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μην σβολιάσει.
Βάζετε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Σβήνετε την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο η κρέμα. Ανακατεύετε τους κρόκους των αβγών με τις 2-3 κουτ. σούπας γάλα που είχατε κρατήσει και μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα, τους προσθέτετε. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά να ενωθούν οι κρόκοι στην κρέμα. Τέλος προσθέτετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε καλά.
Ετοιμάζετε το παστίτσιο: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί φούρνου και το πασπαλίζετε με την φρυγανιά. Στρώνετε στο ταψί τα μισά μακαρόνια, τα πασπαλίζετε με 5 - 6 κουτ. σούπας τριμμένο τυρί και στρώνετε από πάνω όλη την σάλτσα του κιμά. Πασπαλίζετε με λίγο τυρί πάλι και στρώνετε ομοιόμορφα από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Απλώνετε πάνω από τα μακαρόνια την μπεσαμέλ και την πασπαλίζετε με μοσχοκάρυδο. Ψήνετε το παστίτσιο για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η μπεσαμέλ.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το βοδινό ζωμό και μουλιάζετε τα μανιτάρια.
Βήμα 2
Ετοιμάζετε τη σάλτσα κιμά: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις λιαστές ντομάτες και τα μανιτάρια.
Βήμα 3
Σβήνετε με το κρασί και λίγο από το ζωμό που μουλιάσατε τα μανιτάρια και ανακατεύετε. Μόλις το αλκοόλ εξατμιστεί προσθέτετε την Πούλπα ντομάτας και την κανέλα, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για 30 - 35 λεπτά μέχρι να δέσει.
Βήμα 4
Βράζετε τα μακαρόνια. Τα στραγγίζετε και τα ανακατεύετε με το ελαιόλαδο, μέχρι να αλειφθούν καλά και να μην κολλάνε μεταξύ τους.
Βήμα 5
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Σε μία κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα και το κατεβάζετε από την φωτιά. Κρατάτε 2 – 3 κουτ. σούπας από το χλιαρό γάλα, για να το ανακατέψετε με τους κρόκους και το υπόλοιπο το προσθέτετε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μην σβολιάσει.
Βήμα 6
Βάζετε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Σβήνετε την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο η κρέμα. Ανακατεύετε τους κρόκους των αβγών με τις 2-3 κουτ. σούπας γάλα που είχατε κρατήσει και μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα, τους προσθέτετε. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά να ενωθούν οι κρόκοι στην κρέμα. Τέλος προσθέτετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε καλά.
Βήμα 7
Ετοιμάζετε το παστίτσιο: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί φούρνου και το πασπαλίζετε με την φρυγανιά. Στρώνετε στο ταψί τα μισά μακαρόνια, τα πασπαλίζετε με 5 - 6 κουτ. σούπας τριμμένο τυρί και στρώνετε από πάνω όλη την σάλτσα του κιμά. Πασπαλίζετε με λίγο τυρί πάλι και στρώνετε ομοιόμορφα από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Βήμα 8
Απλώνετε πάνω από τα μακαρόνια την μπεσαμέλ και την πασπαλίζετε με μοσχοκάρυδο. Ψήνετε το παστίτσιο για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η μπεσαμέλ.