PASTA-FLORA-ME-TAHINI
clock icon
60'

Πάστα φλόρα με ταχίνι

Υλικά

  • 100γρ. ταχίνι
  • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • ¼ φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
  • 7 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι μαρμελάδα της αρεσκείας σας
  • 1/3 φλιτζανιού αμύγδαλα ασπρισμένα

Μια απίστευτα λαχταριστή πάστα φλόρα με ταχίνι, ιδανική για την περίοδο της νηστείας.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε το ταχίνι με τη ζάχαρη προσθέτοντας τμηματικά το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε το κονιάκ και το ξύσμα.
Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτετε στο μίγμα του ταχινιού. Το ζυμώνετε για να γίνει μια μέτρια προς μαλακή ζύμη.
Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο. Ανοίγετε το ένα κομμάτι στο μέγεθος της ταρτιέρας (ή ταψιού) και το στρώνετε στην ταρτιέρα, φροντίζοντας να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά της. Παίρνετε δυο τρία κομμάτια από το άλλο ζυμάρι και πλάθετε κορδόνια πάχους ενός δαχτύλου. Τα τοποθετείτε γύρω γύρω στην άκρη του ζυμαριού που έχετε στρώσει στην ταρτιέρα.
Στρώνετε ομοιόμορφα τη μαρμελάδα μέσα στην ταρτιέρα. Πλάθετε την υπόλοιπη ζύμη σε κορδόνια και τα τοποθετείτε πάνω στη μαρμελάδα καφασωτά, έτσι ώστε να σχηματίζονται ρόμβοι.
Τοποθετείτε μέσα σε κάθε ρόμβο ένα ασπρισμένο αμύγδαλο και ψήνετε την πάστα φλόρα στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε το ταχίνι με τη ζάχαρη προσθέτοντας τμηματικά το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε το κονιάκ και το ξύσμα.

Βήμα 2

Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτετε στο μίγμα του ταχινιού. Το ζυμώνετε για να γίνει μια μέτρια προς μαλακή ζύμη.

Βήμα 3

Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο. Ανοίγετε το ένα κομμάτι στο μέγεθος της ταρτιέρας (ή ταψιού) και το στρώνετε στην ταρτιέρα, φροντίζοντας να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά της. Παίρνετε δυο τρία κομμάτια από το άλλο ζυμάρι και πλάθετε κορδόνια πάχους ενός δαχτύλου. Τα τοποθετείτε γύρω γύρω στην άκρη του ζυμαριού που έχετε στρώσει στην ταρτιέρα.

Βήμα 4

Στρώνετε ομοιόμορφα τη μαρμελάδα μέσα στην ταρτιέρα. Πλάθετε την υπόλοιπη ζύμη σε κορδόνια και τα τοποθετείτε πάνω στη μαρμελάδα καφασωτά, έτσι ώστε να σχηματίζονται ρόμβοι.

Βήμα 5

Τοποθετείτε μέσα σε κάθε ρόμβο ένα ασπρισμένο αμύγδαλο και ψήνετε την πάστα φλόρα στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κάτη