Η πιο διάσημη γλυκιά τάρτα, με τα κλασικά “κορδονάκια” ζύμης σε χιαστί σχήμα στην επιφάνεια της, συνοδεύει εξαιρετικά καφέ και τσάι. Σε αυτή τη συνταγή τη φτιάχνουμε με μαρμελάδα πορτοκάλι, αν και μπορείτε να την αντικαταστήσετε με κουμ κουάτ αν έχετε.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξετε ένα ομοιογενές και ανοιχτόχρωμο μίγμα. Προσθέτετε τα αβγά ένα ένα, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθούν τελείως στο μίγμα.
Στη συνέχεια προσθέτετε το λικέρ και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάτε για λίγο. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας αρχικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, ενώ στη συνέχεια, καθώς θα σφίγγει το μίγμα, ζυμώνετε με τα χέρια για 3-4 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Παίρνετε τα 3/4 της ζύμης (αφήνετε το υπόλοιπο 1/3 κατά μέρος, για τη διακόσμηση, και το τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη να μην ξεραθεί).
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε το μεγάλο κομμάτι ζύμης με τον πλάστη, μέχρι να αποκτήσει διάμετρο κατά 4εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο της φόρμας που θα χρησιμοποιήσετε και το πάχος της να είναι σχεδόν 2χιλ. Αλείφετε τη φόρμα με λίγο λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη και στρώνετε εκεί την ανοιγμένη ζύμη, εφαρμόζοντάς την καλά στον πυθμένα και στα τοιχώματα. Κόβετε με ένα μαχαίρι τα περισσεύματα ζύμης.
Απλώνετε τη μαρμελάδα στη ζύμη και τη στρώνετε ομοιόμορφα. Χωρίζετε τη ζύμη που αφήσατε κατά μέρος σε τέσσερα ίσα κομμάτια και πλάθετε το καθένα σε μακρόστενο «κορδόνι». Τα βάζετε χιαστί επάνω στην μαρμελάδα, φτιάχνοντας τη χαρακτηριστική διακόσμηση της κλασικής πάστα φλώρα.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε με ένα πιρούνι τον κρόκο αβγού με μία κουταλιά της σούπας νερό και με ένα πινελάκι αλείφετε τα «κορδόνια» ζύμης, ώστε να ροδίσουν όμορφα με το ψήσιμο και να γυαλίσουν. Ψήνετε την πάστα φλώρα στο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει. Την αφήνετε να κρυώσει. Αν θέλετε, την πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Φωτογραφίες Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling Tina Webb
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξετε ένα ομοιογενές και ανοιχτόχρωμο μίγμα. Προσθέτετε τα αβγά ένα ένα, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθούν τελείως στο μίγμα.
Βήμα 2
Στη συνέχεια προσθέτετε το λικέρ και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάτε για λίγο. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας αρχικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, ενώ στη συνέχεια, καθώς θα σφίγγει το μίγμα, ζυμώνετε με τα χέρια για 3-4 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Παίρνετε τα 3/4 της ζύμης (αφήνετε το υπόλοιπο 1/3 κατά μέρος, για τη διακόσμηση, και το τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη να μην ξεραθεί).
Βήμα 3
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε το μεγάλο κομμάτι ζύμης με τον πλάστη, μέχρι να αποκτήσει διάμετρο κατά 4εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο της φόρμας που θα χρησιμοποιήσετε και το πάχος της να είναι σχεδόν 2χιλ. Αλείφετε τη φόρμα με λίγο λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη και στρώνετε εκεί την ανοιγμένη ζύμη, εφαρμόζοντάς την καλά στον πυθμένα και στα τοιχώματα. Κόβετε με ένα μαχαίρι τα περισσεύματα ζύμης.
Βήμα 4
Απλώνετε τη μαρμελάδα στη ζύμη και τη στρώνετε ομοιόμορφα. Χωρίζετε τη ζύμη που αφήσατε κατά μέρος σε τέσσερα ίσα κομμάτια και πλάθετε το καθένα σε μακρόστενο «κορδόνι». Τα βάζετε χιαστί επάνω στην μαρμελάδα, φτιάχνοντας τη χαρακτηριστική διακόσμηση της κλασικής πάστα φλώρα.
Βήμα 5
Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε με ένα πιρούνι τον κρόκο αβγού με μία κουταλιά της σούπας νερό και με ένα πινελάκι αλείφετε τα «κορδόνια» ζύμης, ώστε να ροδίσουν όμορφα με το ψήσιμο και να γυαλίσουν. Ψήνετε την πάστα φλώρα στο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει. Την αφήνετε να κρυώσει. Αν θέλετε, την πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Βήμα 6
Φωτογραφίες Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling Tina Webb