Μια γλυκιά πίτα με πολλά αβγά που σερβίρεται σκέτη ή γίνεται βάση και για άλλα επιδόρπια.
Υλικά
- 15 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
- 15 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 15 κουτ. σούπας αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
- 15 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- χυμό από ½ λεμόνι
- 1 σφηνάκι μπράντι ή λικέρ βύσσινου
- βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
- 4 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια νερό
- φλούδα από 1 λεμόνι
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Βήμα 1
Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα.
Βήμα 2
Χτυπάτε ξεχωριστά τα ασπράδια μαζί με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Βήμα 3
Στο μίγμα των κρόκων προσθέτετε τα αμύγδαλα, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, το λικέρ (ή το μπράντι) το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
Βήμα 4
Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα.
Βήμα 5
Προσθέτετε με προσεκτικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω και κυκλικά τη μαρέγκα.
Βήμα 6
Αδειάζετε το μίγμα σε βαθύ βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 45 λεπτά.
Βήμα 7
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα λεμονιού για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση και το αφήνετε να κρυώσει.
Βήμα 8
Μόλις βγάλετε το παντεσπάνι από το φούρνο και όσο είναι καυτό το περιχύνετε με το κρύο σιρόπι. Όταν απορροφηθεί εντελώς το κόβετε σε μερίδες και, αν θέλετε, το σερβίρετε με παγωτό λεμόνι ή βανίλια ή με άγλυκη κρέμα σαντιγί.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης- Food Styling: Αντωνία Κατή