Πρώτης τάξεως τσιπουρομεζές αλλά ταιριάζει υπέροχα σε σαλάτες και τηγανητά αβγά.
Υλικά
- 500γρ. πανσέτα, σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
- 2 κουτ. σούπας νερό
Tips
- Μπορείτε να περάσετε την πανσέτα από τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο, να πάρει χρώμα και σβήστε με κρασί και λίγο λεμόνι.
- Προσθέστε την ψιλοκομμένη, σκέτη ή με σάλτσα ντομάτας στις μακαρονάδες σας ή ψήστε την μαζί με αβγά (μάτια ή ομελέτα) ή όπου αλλού θα χρησιμοποιούσατε μπέικον.
- Εάν σας περισσέψει, αφήστε την στο ψυγείο ανοιχτή επάνω σε μια σχάρα, να στεγνώσει όλο το βράδυ. Τυλίξτε τη στη συνέχεια σε χαρτί κουζίνας και αποθηκεύστε την στο ψυγείο για 3-4 μέρες.
- Η πανσέτα πρέπει να είναι κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες (πάχος λιγότερο από 0,5εκ., περίπου όσο 2 φέτες ζαμπόν), για να «στεγνώσει» και να καρυκευτεί σε 4-5 ώρες.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά, εκτός από το νερό. Στρώνετε τις φέτες της πανσέτας σε ένα τάπερ και ραντίζετε με το νερό.Βήμα 2
Τοποθετείτε από πάνω ένα βάρος (ιδανικά ένα ίδιο τάπερ με μια μεγάλη κονσέρβα ή ένα γυάλινο βάζο), για να πιέζεται καλά. Αφήνετε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.Βήμα 3
Ξεπλένετε την πανσέτα, σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί και σερβίρετε.Styling: Κατερίνα Λυκουρέση. Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studiom.gr