Αφαιρούμε το αυγό, και με τις κατάλληλες προσθήκες υλικών και αναπροσαρμογές των αναλογιών, ανοίγουμε πάστα σπιτική χωρίς ζωικά παράγωγα.

Αν λοιπόν ακολουθούμε μια vegan διατροφή, δεν χρειάζεται να στερηθούμε τη χειροποίητη πάστα.

Στη Βόρεια Ιταλία, η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί ένα μεγάλο αυγό ανά 115 γρ. αλεύρι. Στη Λιγυρία και την Τοσκάνη όμως, οι ντόπιοι ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους και φίλοι του γαστρονομικού πειραματισμοί, αφού εδώ και αιώνες έφτιαχναν (και εξακολουθούν να φτιάχνουν) αρκετές διαφορετικές παραλλαγές της συνταγής των χειροποίητων ζυμαρικών. Για παράδειγμα, υπάρχουν 2 διαφορετικά είδη, τα trofie και pici, που γίνονται μόνο με αλεύρι και νερό. Τα orecchiette και τα strascinati στην Πούλια, τα cavatelli της Σικελίας και τα maloreddus της Σαρδηνίας, είναι όλα ζυμαρικά που δεν περιέχουν αυγό, και περιέχουν σιμιγδάλι ή σκληρό αλεύρι.

Η συνταγή
Αναμειγνύουμε 3 φλιτζάνια σκληρό αλεύρι ή σιμιγδάλι με ένα φλιτζάνι νερό, μια πρέζα αλάτι και 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο. Αν θέλουμε τα ζυμαρικά μας να έχουν το έντονο χρώμα που τους χαρίζει το αυγό, μπορούμε να προσθέσουμε μια πρέζα κουρκουμά ή λίγο σαφράν στο αλεύρι/σιμιγδάλι.

Ξεκινάμε με το αλεύρι/σιμιγδάλι. Το βάζουμε σε λεία επιφάνεια και κάνουμε στο κέντρο του μια λακκούβα. Εκεί, προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και λίγο νερό. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά με τα ακροδάχτυλά μας και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό ενώ ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, σφιχτή και να μην κολλά στα χέρια.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, την καλύπτουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί εκτός ψυγείου για μισή ώρα. Αφού ξεκουραστεί, της δίνουμε το επιθυμητό σχήμα, ανάλογα με το ζυμαρικό που θέλουμε να φτιάξουμε.
Αν η ζύμη βγει ξερή, βρέχουμε τα χέρια μας και τη δουλεύουμε μέχρι να μαλακώσει.

Ώρα για μαγείρεμα
Όπως όλα τα ζυμαρικά, θα βράσουμε την πάστα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο βραστό νερό. Γενικά, τα χειροποίητα ζυμαρικά θέλουν περισσότερο αλάτι κατά τη βράση για να νοστιμίσουν. Θα χρειαστούν από 5΄μέχρι 8΄, αλλά ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να τα βράσουμε σωστά, είναι αυτός της δοκιμής.

Δείτε επίσης:

Γεμιστά ζυμαρικά: Οι νόστιμες παραλλαγές και τα μυστικά τους

Εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών Pasta Boukis

Κρητικό μαγκίρι (φρέσκα ζυμαρικά): ένα πιάτο ιστορία