Στη Νάουσα τα γκαβόψαρα θεωρούνται ο καλύτερος τσιπουρομεζές και όσοι ξέρουν θα συμφωνήσουν ότι αυτά τα «ψευτόψαρα» από μελιτζάνα είναι μοναδικά. Εδώ τα ετοιμάζουμε γρήγορα και εύκολα στο σπίτι ως τον απόλυτο μεζέ που θα ενθουσιάσει τους συνδαιτημόνες.

Πανέ τηγανητές μελιτζάνες, μαριναρισμένες σε γρήγορη άλμη
Υλικά
- 500 γρ. μελιτζάνες μακριές, κομμένες σε μέτριες λωρίδες
- 50 γρ. μηλόξιδο
- 2 κουτ. σούπας αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 4-5 αμπελόφυλλα ή ½ κ.γ. σιναπόσπορους
- 150 γρ. καλαμποκάλευρο
- 100 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
- ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
- 1 ώριμη μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- βαλσαμικό ξίδι
- χοντρό αλάτι
Μερίδες: 4
Για τις μελιτζάνες
Για το πανάρισμα
Για την κρύα σκορδάτη σάλτσα
Για το σερβίρισμα
Tips
- ΓΚΑΒΌΨΑΡΑ Στη Νάουσα τα γκαβόψαρα θεωρούνται ο καλύτερος τσιπουρομεζές και όσοι ξέρουν θα συμφωνήσουν ότι αυτά τα «ψευτόψαρα» από μελιτζάνα είναι μοναδικά. Εδώ τα ετοιμάζουμε γρήγορα και εύκολα στο σπίτι ως τον απόλυτο μεζέ που θα ενθουσιάσει τους συνδαιτημόνες.
Διαδικασία
Βήμα 1
Μελιτζάνες: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 700 ml νερό, προσθέτουμε τα αμπελόφυλλα ή τον σιναπόσπορο, το μηλόξιδο, το αλάτι και την ζάχαρη. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει το νερό ζεματάμε τις μελιτζάνες για 3΄ και τις μεταφέρουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν αλλά όχι να
στεγνώσουν τελείως.
Βήμα 2
Πανάρισμα: Ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο με το αλεύρι και ξεκινάμε να πανάρουμε τις μελιτζάνες.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο και, αφού ζεσταθεί καλά, τηγανίζουμε τα γκαβόψαρα, σε δόσεις, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Βήμα 3
Σάλτσα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την κρύα σάλτσα ντομάτας
Σερβίρουμε τα γκαβόψαρα σε πιατέλα με χοντρό αλάτι, βαλσαμικό ξίδι που ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο και με την κρύα σάλτσα ντομάτας.