Το πιο αγαπημένο επιδόρπιο που επιλέγουμε μόλις ανέβει λίγο η θερμοκρασία! Οι γεύσεις που μπορούμε να φτιάξουμε πολλές. Η βανίλια είναι ίσως η δημοφιλέστερη γεύση, μετά τη σοκολάτα φυσικά…
Ανοίγετε τους λοβούς της βανίλιας κατά μήκος με κοφτερό μαχαίρι και ξύνετε τα σποράκια. Τα βάζετε σε μία κατσαρόλα μαζί με τους λοβούς κι όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα αβγά. Ανακατεύετε πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι το μίγμα να πάρει βράση.
Σπάζετε τα αβγά και τα ρίχνετε σε ένα δοχείο ξεχωριστά. Τα χτυπάτε καλά και προσθέτετε λίγο λίγο το μίγμα του γάλακτος που έχετε ήδη βράσει ανακατεύοντας προσεκτικά.
Βάζετε ξανά όλο το μίγμα στην κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, και ανακατεύετε σε σύρμα για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα, όχι όμως να πάρει βράση. Αν δεν έχετε θερμόμετρο κάνετε το εξής τεστ: Βυθίζετε ένα κουτάλι στην κρέμα και το βγάζετε. Αν κάνετε στο πίσω μέρος μια γραμμή με το δάχτυλο και μείνει χωρίς να τρέξει η κρέμα, τότε είναι έτοιμη. Την κατεβάζετε από τη φωτιά, αφαιρείτε τους λοβούς της βανίλιας και την περνάτε από σουρωτήρι για να συγκρατήσει τυχόν σβόλους.
Σκεπάζετε την κρέμα με μεμβράνη, η οποία θα πρέπει να εφάπτεται με την επιφάνεια του δοχείου, για να μη δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνειά της και την αφήνετε στο ψυγείο έως ότου κρυώσει.
Αφού κρυώσει, τη βάζετε στην παγωτομηχανή και τη δουλεύετε μέχρι να πήξει. Μεταφέρετε το παγωτό σε κατάλληλο σκεύος και το συντηρείτε στην κατάψυξη μέχρι να το σερβίρετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ανοίγετε τους λοβούς της βανίλιας κατά μήκος με κοφτερό μαχαίρι και ξύνετε τα σποράκια. Τα βάζετε σε μία κατσαρόλα μαζί με τους λοβούς κι όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα αβγά. Ανακατεύετε πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι το μίγμα να πάρει βράση.
Βήμα 2
Σπάζετε τα αβγά και τα ρίχνετε σε ένα δοχείο ξεχωριστά. Τα χτυπάτε καλά και προσθέτετε λίγο λίγο το μίγμα του γάλακτος που έχετε ήδη βράσει ανακατεύοντας προσεκτικά.
Βήμα 3
Βάζετε ξανά όλο το μίγμα στην κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, και ανακατεύετε σε σύρμα για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα, όχι όμως να πάρει βράση. Αν δεν έχετε θερμόμετρο κάνετε το εξής τεστ: Βυθίζετε ένα κουτάλι στην κρέμα και το βγάζετε. Αν κάνετε στο πίσω μέρος μια γραμμή με το δάχτυλο και μείνει χωρίς να τρέξει η κρέμα, τότε είναι έτοιμη. Την κατεβάζετε από τη φωτιά, αφαιρείτε τους λοβούς της βανίλιας και την περνάτε από σουρωτήρι για να συγκρατήσει τυχόν σβόλους.
Βήμα 4
Σκεπάζετε την κρέμα με μεμβράνη, η οποία θα πρέπει να εφάπτεται με την επιφάνεια του δοχείου, για να μη δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνειά της και την αφήνετε στο ψυγείο έως ότου κρυώσει.
Βήμα 5
Αφού κρυώσει, τη βάζετε στην παγωτομηχανή και τη δουλεύετε μέχρι να πήξει. Μεταφέρετε το παγωτό σε κατάλληλο σκεύος και το συντηρείτε στην κατάψυξη μέχρι να το σερβίρετε.