Ένα λαχταριστό, δροσερό επιδόρπιο ό,τι πρέπει για τα καλοκαιρινά τραπεζώματα.
Υλικά
- 6 αβγά φρέσκα
- ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
- 600ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
- 1 φλιτζάνι ρούμι
- 4-5 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
- κακάο ή τριμμένη σοκολάτα
- αμύγδαλα καβουρδισμένα ή καραμελωμένα (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα
Tips
- Αντί για ατομικές φόρμες μπορείτε να σερβίρετε το παγωμένο σουφλέ σε μεγαλύτερη φόρμα, με διάμετρο 23εκ. βάζοντας πάντα λαδόκολλα, ώστε να εξέχει και να μοιάζει ότι «φούσκωσε».
- Μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα της κρέμας λίγα χοντροκομμένα καρύδια.
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουσκεύετε τις σταφίδες για 1-2 ώρες σε ρούμι.Βήμα 2
Σε 6 ατομικά μπολ για σουφλέ κολλάτε εσωτερικά κοντά στο χείλος των μπολ μια λωρίδα από λαδόκολλα βουτυρωμένη, έτσι ώστε να προεξέχει περίπου 5εκ. από τα χείλη των μπολ, για να αποκτήσουν τα μπολ μεγαλύτερο ύψος. (Η βουτυρωμένη πλευρά της λαδόκολλας στα τοιχώματα του μπολ θα την κρατήσει στη θέση της).Βήμα 3
Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών και χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτετε τις σταφίδες, δύο κουταλιές ακόμα ρούμι και την κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.Βήμα 4
Διατηρείτε το μίγμα στο ψυγείο όσο χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώνετε τη μαρέγκα στο μίγμα με απαλές κυκλικές κινήσεις από το κέντρο προς τα έξω και κυκλικά.Βήμα 5
Μοιράζετε την κρέμα στις φόρμες έτσι ώστε να προεξέχει από το μπολ, σχεδόν μέχρι τις άκρες της λαδόκολλας. Βάζετε τα μπολ στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν.Βήμα 6
Πριν σερβίρετε τα παγωμένα σουφλέ τα βγάζετε από την κατάψυξη για λίγη ώρα. Αφαιρείτε τις λωρίδες χαρτιού, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με κακάο ή τριμμένη σοκολάτα και αν θέλετε με μερικά αμύγδαλα καβουρδισμένα ή καραμελωμένα.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey