osompouko-small
clock icon
3:0'

Οσομπούκο με κρασί και τραγανό σκορδόψωμο

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για το οσομπούκο

  • 4 φέτες μοσχαρίσιο κότσι (shanks), πάχους 2-2,5 εκ.
  • 60 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε κύβους
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 450 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 200 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 400 ml ζωμό μοσχαριού ή νερό
  • θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σκορδόψωμο

  • 4 φέτες χοντρό ζυμωτό ψωμί
  • 2 λεμόνια, το ξύσμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
  • 20 γρ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Το οσομπούκο είναι ιδανικό κυριώς πιάτο και θα λατρέψετε αυτή τη νόστιμη συνταγή από την Αγάπη Μιχελή

Αλατοπιπερώνουμε τις φέτες κρέατος και τις περνάμε ελαφρά από το αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και θωρακίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, περίπου 3΄ ανά πλευρά. Αφαιρούμε τα κότσια σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι και μαγειρεύουμε για 5΄ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30΄΄. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και αφήνουμε να σοταριστεί για 1΄ να βγάλει το άρωμά του. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και ξύνουμε τον πάτο της γάστρας για να ξεκολλήσουν οι καραμελωμένες γεύσεις. Αφήνουμε το κρασί να μειωθεί στο μισό.

Προσθέτουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε ξανά τα κότσια στην κατσαρόλα. Το υγρό πρέπει να τα καλύπτει σχεδόν τελείως - συμπληρώνουμε με ζωμό ή λίγο ά από το αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και θωρακίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, περίπου 3΄ ανά πλευρά. Αφαιρούμε τα κότσια σε μια πιατέλα. Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι και μαγειρεύουμε για 5΄ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30΄. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και αφήνουμε να σοταριστεί για 1΄ να βγάλει το άρωμά του. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και ξύνουμε τον πάτο της γάστρας για να ξεκολλήσουν οι καραμελωμένες γεύσεις. Αφήνουμε το κρασί να μειωθεί στο μισό. Προσθέτουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε ξανά τα κότσια στην κατσαρόλα. Το υγρό πρέπει να τα καλύπτει σχεδόν τελείως - συμπληρώνουμε με ζωμό ή λίγο νερό αν χρειάζεται.

Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι για 2 ώρες, μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και σχεδόν να ξεκολλάει από το κόκαλο. Σερβίρουμε ιδανικά περίπου 1 ώρα μετά το ψήσιμο.

Σκορδόψωμο: Ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τον μαϊντανό και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα μπολάκι Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού σε τηγάνι ή στον φούρνο, τις αλείφουμε με το μεδούλι από τα κόκαλα του κρέατος, ρίχνουμε από πάνω το μείγμα σκόρδου - λεμονιού (γκρεμολάτα), φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύουμε με το οσομπούκο.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Αλατοπιπερώνουμε τις φέτες κρέατος και τις περνάμε ελαφρά από το αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και θωρακίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, περίπου 3΄ ανά πλευρά. Αφαιρούμε τα κότσια σε μια πιατέλα.

Βήμα 2

Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι και μαγειρεύουμε για 5΄ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30΄΄. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και αφήνουμε να σοταριστεί για 1΄ να βγάλει το άρωμά του. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και ξύνουμε τον πάτο της γάστρας για να ξεκολλήσουν οι καραμελωμένες γεύσεις. Αφήνουμε το κρασί να μειωθεί στο μισό.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε ξανά τα κότσια στην κατσαρόλα. Το υγρό πρέπει να τα καλύπτει σχεδόν τελείως - συμπληρώνουμε με ζωμό ή λίγο ά από το αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και θωρακίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, περίπου 3΄ ανά πλευρά. Αφαιρούμε τα κότσια σε μια πιατέλα. Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι και μαγειρεύουμε για 5΄ μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30΄. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και αφήνουμε να σοταριστεί για 1΄ να βγάλει το άρωμά του. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και ξύνουμε τον πάτο της γάστρας για να ξεκολλήσουν οι καραμελωμένες γεύσεις. Αφήνουμε το κρασί να μειωθεί στο μισό. Προσθέτουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε ξανά τα κότσια στην κατσαρόλα. Το υγρό πρέπει να τα καλύπτει σχεδόν τελείως - συμπληρώνουμε με ζωμό ή λίγο νερό αν χρειάζεται.

Βήμα 4

Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι για 2 ώρες, μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και σχεδόν να ξεκολλάει από το κόκαλο. Σερβίρουμε ιδανικά περίπου 1 ώρα μετά το ψήσιμο.

Βήμα 5

Σκορδόψωμο: Ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τον μαϊντανό και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα μπολάκι Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού σε τηγάνι ή στον φούρνο, τις αλείφουμε με το μεδούλι από τα κόκαλα του κρέατος, ρίχνουμε από πάνω το μείγμα σκόρδου - λεμονιού (γκρεμολάτα), φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύουμε με το οσομπούκο.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη