Υπάρχουν άπειρες συνταγές για κεφτεδάκια. Η συγκεκριμένη ξεχωρίζει και γιατί γίνεται στο πι και φι, και για τη νοστιμιά και τη διατροφική της αξία, αλλά και για το μπρόκολο και τη διατροφική μαγιά, δύο αγαπημένα συστατικά της vegan κουζίνας.
Υλικά
- 250 γρ. κορφές μπρόκολου
- 300 γρ. κάσιους, ωμά
- 4 φέτες ψωμί του τοστ, χωρίς κόρα
- 1/2 μικρό κρεμμύδι
- 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 10 γρ. διατροφική μαγιά
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε πολυκόφτη χτυπάμε το ψωμί του τοστ μέχρι να πάρουμε ψιλά ψίχουλα. Τα αδειάζουμε σε μια μπασίνα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο χτυπώντας σε δόσεις και με διακεκομμένη λειτουργία το μπρόκολο μαζί με τα κάσιους μέχρι να γίνουν μια πάστα, χωρίς όμως να πολτοποιηθούν. Τα ρίχνουμε και αυτά στην μπασίνα.
Βήμα 2
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στον πολυκόφτη και χτυπάμε σε κύκλους των 5" μέχρι να πάρουμε μια πάστα με μικρά κομμάτια μέσα.
Βήμα 3
Ρίχνουμε την πάστα στο μπολ με τα ψίχουλα και το μπρόκολο. Παίρνουμε μια κουταλιά, τη σφίγγουμε και πλάθουμε με λαδωμένα χέρια σε κεφτεδάκι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Βήμα 4
Μπορούμε να τα αφήσουμε στο ψυγείο και να τα καταναλώσουμε μαλακά όπως είναι, να τα ανακατέψουμε με φρεσκοβρασμένα ζυμαρικά για ένα vegan pesto μπρόκολου ή να τα στεγνώσουμε στον φούρνο στους 40° C στον αέρα για 3-4 ώρες ώστε να αποκτήσουν ένα πιο σφιχτό περίβλημα.
Βήμα 5
Τα σερβίρουμε με μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας, τρίβοντας ντομάτες με λίγο κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές και ελαιόλαδο ή -ξεφεύγοντας από τη vegan διατροφή- μαζί με δροσερό γιαούρτι αρτυμένο με λεμόνι, αλάτι και πάπρικα.