Γίνεται με γλυκό τραχανά τύπου Λαμίας, επίσης, αλλά προτιμήστε έναν πιο σκληρό.
Υλικά
- Μερίδες: 2-4
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο καλό (αγελαδινό ή κατσικίσιο)
- 1 μέτριο κρεμμύδι, σε φέτες
- 1 μέτρια προς μεγάλη πατάτα, σε κυβάκια
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη
- 1 κούπα τραχανά γλυκό τύπου Λαμίας, σκληρό
- 3 κούπες νερό
Tips
- Μπορούµε µαζί µε την πατάτα να προσθέσουµε φασολάκια, καλαµπόκι, καρότο ή όποιο άλλο λαχανικό θέλουµε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε φέτες μέχρι να ξανθύνει και να αρχίσει να καραμελώνει. Προσθέτουμε την πατάτα και σοτάρουμε για λίγο να φύγει η υγρασία και στη συνέχεια τον πελτέ. Τον τρίβουμε λίγο στον πάτο της κατσαρόλας και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα.
Βήμα 2
Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά και ρίχνουμε το νερό και τον τραχανά. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαγειρευτεί το μεγαλύτερο κομμάτι τραχανά στην κατσαρόλα (στην περίπτωση του αλευρένιου) ή να είναι al dente (στην περίπτωση του σκληρότερου τραχανά), ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει.
Styling: Κ.Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M