dolmadakia-kasiotika
clock icon
1:10'

Ντολμαδάκια κασιώτικα

Υλικά

  • ½ κιλό αμπελόφυλλα τρυφερά
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
  • 3 κουτ. σούπας ρύζι γλασέ
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Για να ξεχωρίζουν ευκολότερα τα αμπελόφυλλα όταν τα ζεματάτε ρίχνετε λίγο λάδι μέσα στο νερό.
  • Μπορείτε να τα φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα και να τα ζεστάνετε μαζί με τη φόρμα σε μπεν μαρί. Εγώ συνήθως τοποθετώ τη φόρμα πάνω σε μια άλλη κατσαρόλα με νερό (η διάμετρός της είναι λίγο μικρότερη από τη διάμετρο της φόρμας). Τα σκεπάζω με καπάκι κατσαρόλας και τα ζεσταίνω αφήνοντας να βράσει το νερό της κατσαρόλας.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό σε αυτά τα ντολμαδάκια είναι το μέγεθός τους. Μικρά σε μέγεθος αφού το κάθε αμπελόφυλλο κόβεται στα 2 ή τα 3 και μετά γεμίζεται, ενώ στη γέμιση τους έχουν πάντα κιμά. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κι άλλες κασιώτικες σπεσιαλιτέ, φτιάξτε επίσης αυτές τις νόστιμες μακαρούνες και τις παραδοσιακές τυρόπιτες.

Ανακατεύετε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το ρύζι, το μαϊντανό, την ντομάτα, τη ζάχαρη και δυο τρεις κουταλιές της σούπας από το λάδι. Αλατοπιπερώνετε, ζυμώνετε καλά το μίγμα και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
Στο μεταξύ, ζεματάτε τα φύλλα λίγα λίγα κάθε φορά για μερικά λεπτά. Τα στραγγίζετε και αφαιρείτε τα κοτσανάκια τους. Ανάλογα με το μέγεθός τους τα κόβετε στα δύο ή στα τρία. Παίρνετε τα φύλλα με τη γυαλιστερή πλευρά τους προς τα κάτω, βάζετε στην άκρη τους λίγη από τη γέμιση και τα τυλίγετε όσο πιο μικρά μπορείτε.
Σκεπάζετε τον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας (πλακερό) με ολόκληρα αμπελόφυλλα και αραδιάζετε από πάνω τα ντολμαδάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε τρεις τέσσερις σειρές. Τα σκεπάζετε με ένα πιάτο και ρίχνετε ζεστό σπιτικό ζωμό κρέατος (ή ζεστό νερό) ώστε να μισοσκεπάζει το πιάτο. Προσθέτετε και το υπόλοιπο λάδι και βράζετε τα ντολμαδάκια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου για 30-40 λεπτά). Όταν μισοψηθούν, ρίχνετε και το χυμό λεμονιού.
Τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά και τα τοποθετείτε στη φόρμα του κέικ. Σερβίρονται χλιαρά.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύετε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το ρύζι, το μαϊντανό, την ντομάτα, τη ζάχαρη και δυο τρεις κουταλιές της σούπας από το λάδι. Αλατοπιπερώνετε, ζυμώνετε καλά το μίγμα και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.

Βήμα 2

Στο μεταξύ, ζεματάτε τα φύλλα λίγα λίγα κάθε φορά για μερικά λεπτά. Τα στραγγίζετε και αφαιρείτε τα κοτσανάκια τους. Ανάλογα με το μέγεθός τους τα κόβετε στα δύο ή στα τρία. Παίρνετε τα φύλλα με τη γυαλιστερή πλευρά τους προς τα κάτω, βάζετε στην άκρη τους λίγη από τη γέμιση και τα τυλίγετε όσο πιο μικρά μπορείτε.

Βήμα 3

Σκεπάζετε τον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας (πλακερό) με ολόκληρα αμπελόφυλλα και αραδιάζετε από πάνω τα ντολμαδάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε τρεις τέσσερις σειρές. Τα σκεπάζετε με ένα πιάτο και ρίχνετε ζεστό σπιτικό ζωμό κρέατος (ή ζεστό νερό) ώστε να μισοσκεπάζει το πιάτο. Προσθέτετε και το υπόλοιπο λάδι και βράζετε τα ντολμαδάκια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου για 30-40 λεπτά). Όταν μισοψηθούν, ρίχνετε και το χυμό λεμονιού.

Βήμα 4

Τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά και τα τοποθετείτε στη φόρμα του κέικ. Σερβίρονται χλιαρά.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή