Lahmacun_Cauliflower_anoigma
clock icon
1:10'

Vegan λαχματζούν από κουνουπίδι

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι
  • 1 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 γρ. μαγιά ξερή
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 190 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 150 γρ. κουνουπίδι
  • 50 γρ. μανιτάρια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρά πατημένες
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
  • 1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
  • ελάχιστη κανέλα
  • 50 γρ. ντοματίνια
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • αγγούρι, σε κυβάκια
  • κρεμμύδι ξερό, σε κυβάκια
  • φρέσκο κόλιανδρο
  • σουμάκ
  • λεμόνι

Η Εύα Μονοχάρη δίνει μια ξεχωριστή, έθνικ διάσταση στο outsider των λαχανικών, το κουνουπίδι.

Γέμιση: Στον πολυκόφτη αλέθουμε σαν κιμά το κουνουπίδι, τα μανιτάρια, τα σκόρδα και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Πολτοποιούμε τα ντοματίνια και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και τον ντοματοπελτέ, τα ενσωματώνουμε και τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο.

Ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι, κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15΄. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αλάτι και ζυμώνουμε για 3΄ στο μίξερ. Σκεπάζουμε και τοποθετούμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο για 45΄.

Κατόπιν χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ισόποσα κομμάτια και ανοίγουμε επάνω σε ελαφρώς αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί το κάθε ζυμάρι σε στρογγυλό, λεπτό φύλλο περίπου 1 εκ. Τοποθετούμε σε δίσκο ψησίματος τα λαχματζούν, απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα από τον κιμά κουνουπιδιού και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε τα λαχματζούν σε πάρα πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στη χαμηλότερη θέση, στους 200°C στις αντιστάσεις για 25΄-30΄. Σερβίρουμε τα λαχματζούν με αγγουράκι, κρεμμύδι, φρέσκο κόλιανδρο, σουμάκ και φέτες λεμονιού.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Γέμιση: Στον πολυκόφτη αλέθουμε σαν κιμά το κουνουπίδι, τα μανιτάρια, τα σκόρδα και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Πολτοποιούμε τα ντοματίνια και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και τον ντοματοπελτέ, τα ενσωματώνουμε και τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο.

Βήμα 2

Ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι, κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15΄. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αλάτι και ζυμώνουμε για 3΄ στο μίξερ. Σκεπάζουμε και τοποθετούμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο για 45΄.

Βήμα 3

Κατόπιν χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ισόποσα κομμάτια και ανοίγουμε επάνω σε ελαφρώς αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί το κάθε ζυμάρι σε στρογγυλό, λεπτό φύλλο περίπου 1 εκ. Τοποθετούμε σε δίσκο ψησίματος τα λαχματζούν, απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα από τον κιμά κουνουπιδιού και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Βήμα 4

Ψήνουμε τα λαχματζούν σε πάρα πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στη χαμηλότερη θέση, στους 200°C στις αντιστάσεις για 25΄-30΄. Σερβίρουμε τα λαχματζούν με αγγουράκι, κρεμμύδι, φρέσκο κόλιανδρο, σουμάκ και φέτες λεμονιού.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη